Dirk Avonts (Groen) en Johan Peeters (sp.a)

Ook in Wilrijk geen kartel tussen Groen en sp.a

Groen en sp.a in Wilrijk hebben beslist om apart naar de kiezer te trekken. “We zijn ervan overtuigd dat dit de sterkste manier is om ons aan de kiezer te presenteren. Het is de ambitie van beide partijen om een progressief verhaal voor Wilrijk te schrijven”, laten beide partijen weten in een persmededeling. Toch was sp.a vooraf voorstander van zo’n kartel.

dst

Groen Borgerhout trok woensdagavond de stekker uit de gesprekken over een kartel met sp.a. Dit tot grote verrassing van de socialisten. In het district werkten beide partijen al twaalf jaar nauw samen in een fractie. Volgens sommige bronnen waren er de afgelopen twee jaar persoonlijke frustratie ontstaan tussen enkele mensen van sp.a en Groen. Vooral Groen zou hebben aangedrongen op nieuwe mensen op de mogelijke kartellijst. Sp.a ging niet mee in dat verhaal.

De leden van de Groen-afdeling in Wilrijk discussieerden donderdagavond over een kartelvorming met sp.a voor de districtsraadsverkiezingen. De sp.a-afdeling van Wilrijk was voorstander van een kartel. “Onze standpunten liggen dicht bij elkaar. Als Groen en sp.a samen opkomen, hebben we meer kans om de huidige meerderheid te breken”, verklaarde Walter De Keyzer, voorzitter van sp.a Wilrijk.

Uiteindelijk is dan toch besloten om ook in Wilrijk geen kartel te vormen. “Elke partij heeft zijn eigen sterktes en accenten en die willen we in de campagne ten volle kunnen uitspelen. De goede samenwerking van de afgelopen jaren in de districtsraad zullen we verder zetten. We wensen mekaar de allerbeste campagne toe en als de kiezer het toelaat zullen we na 14 oktober 2018 met plezier samen aan tafel gaan zitten”, klinkt het nog bij beide partijen.

Op dit moment worden enkel in Berchem nog gesprekken gevoerd voor een kartel tussen Groen en sp.a.

Tom Meeuws (sp.a): “Groen heeft een duister kantje dat mij onbekend was”

© Belga

Het afspringen van het kartel tussen sp.a en Groen in Borgerhout verzuurt de relatie tussen beide partijen. “Groen ruilt haar principes in voor machtspolitiek op basis van peilingen”, zegt Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws.

Groen Borgerhout trok woensdagavond de stekker uit de gesprekken over een kartel met sp.a. Dit tot grote verrassing van de socialisten. In het district werkten beide partijen al twaalf jaar nauw samen in een fractie. Volgens sommige bronnen waren er de afgelopen twee jaar persoonlijke frustratie ontstaan tussen enkele mensen van sp.a en Groen. Vooral Groen zou hebben aangedrongen op nieuwe mensen op de mogelijke kartellijst. Sp.a ging niet mee in dat verhaal.

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws is niet te spreken over het manoeuvre van de vroegere partner in de stedelijke lijst Samen. “Ik ben zeer verrast en verbaasd over de beslissing van Groen in Borgerhout”, zegt Meeuws. “Twaalf jaar lang was er een goede samenwerking tussen beide partijen. Ik ken Wouter Van Besien en de mensen van Groen goed. Ik ken ze als mensen met principes. Nooit had ik gedacht dit te moeten zeggen, maar Groen ruilt haar principes nu in voor machtspolitiek op basis van peilingen."

"Als Groen de verkiezingen zou winnen, welke principes gooien ze dan nog overboord? Na het uiteenvallen van Samen zijn we als koppel uit elkaar gegaan. Ik moet nu vaststellen dat ik mijn ex-partner nooit echt goed heb gekend. Er is een duister kantje dat mij onbekend was.”

Meeuws vreest voor de gevolgen in de districten waar nog steeds gesprekken zijn tussen Groen en sp.a over een mogelijk kartel. “Onze partijafdelingen beslissen autonoom over het al dan niet sluiten van een kartel”, zegt de sp.a-voorzitter. “Ik kan mij echter inbeelden dat bijvoorbeeld in Berchem onze mensen zich beginnen afvragen met welke oprechtheid de groenen rond de onderhandelingstafel zitten. Dit ­alles laat toch een wrange nasmaak achter.”

Autonomie van districten

Antwerps Groen-lijsttrekker Van Besien ontkent dat na het uiteenvallen van Samen het ordewoord is gegeven aan de afdelingen om ook alleen op te komen. Hij wil zich niet uitlaten over de reactie van Meeuws. “Wij zijn grote voorstander van de autonomie van de districten”, zegt Van Besien. “Elk district heeft zijn eigen politieke dynamiek. Daarom moet elke afdeling haar eigen afweging maken. De stedelijke afdeling moeit zich daar niet mee.”

Berchem is een van die districten waar de gesprekken voor een kartel tussen Groen en Sp.a nog lopen. Het is niet duidelijk wanneer de beslissing valt, maar beide partijen laten weten hoopvol te staan tegenover een verdere samenwerking en gaan ervan uit dat die er komt.

De leden van de Groen-afdeling in Wilrijk discussieerden donderdagavond over een kartelvorming met sp.a voor de districtsraadsverkiezingen. Bij het ter perse gaan was nog niet bekend hoe die stemming was uitgedraaid.

De sp.a-afdeling van Wilrijk is alvast voorstander van een kartel. “Onze standpunten liggen dicht bij elkaar. Als Groen en sp.a samen opkomen, hebben we meer kans om de huidige meerderheid te breken”, zegt Walter De Keyzer, voorzitter van sp.a Wilrijk. Vandaag wordt het district bestuurd door een coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld.

Zohra Othman (PVDA): “Inzet blijft dezelfde”

Zohra Othman, districtsschepen voor PVDA in Borgerhout, is verbaasd dat Groen en sp.a niet samen naar de kiezer trekken. “Maar als je ziet dat het project op stadsniveau is afgesprongen, en Groen in de districten ook coalities is aangegaan die de wenkbrauwen doen fronsen, dan is het toch geen complete verrassing”, zegt Othman.

“Ik hoop in ieder geval dat we na de verkiezingen nog samen verder kunnen gaan, want de samenwerking vandaag loopt heel erg goed. Voor ons verandert er niet veel. De inzet van de verkiezingen blijft dezelfde: een links bestuur en de goede samenwerking die we vandaag hebben voortzetten. Maar daarvoor moeten we eerst de verkiezingen afwachten."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018