Brandweerlieden staan aan het Beursgebouw waarvan de voorgevel is ingestort.
Foto: AFP

Voorgevel van historisch Beursgebouw in Kopenhagen stort in, 2 dagen nadat brand is uitgebroken

In de Deense hoofdstad Kopenhagen is de voorgevel van het historische Beursgebouw ingestort. De brandweer was nog altijd aan het blussen, na de brand die dinsdagochtend was uitgebroken.

Een luide knal weerklonk, waarna de bakstenen van de voorgevel van het 400 jaar oude Beursgebouw naar beneden kwamen en een grote stofwolk neerdaalde. "Waar we bang voor waren, is gebeurd", zegt de chef van de Deense brandweerdiensten.

Bekijk: de voorgevel van het Beursgebouw stort in

Videospeler inladen...

De brandweer is al 2 dagen aan het blussen en probeert de buitenmuren te stabiliseren. De gevel langs het Frederiksholms Kanal is nu ingestort. 

Het gebied was geëvacueerd, er zijn geen gewonden gevallen. Eerder vandaag had de politie al gezegd dat sommige straten rond het gebouw tot maandagochtend afgesloten zouden blijven.

Bekijk: "Dit was niet de bedoeling", reporter Deense tv ooggetuige van instorting

Videospeler inladen...

Stadsbestuur van Parijs nodigt dat van Kopenhagen uit

"Het Beursgebouw is nu niet veel meer dan een ruïne", zegt een werfleider bij de Deense omroep DR. Het historische gebouw, daterend van 1625, is een van de oudste gebouwen van de Deense hoofdstad. Het staat niet ver van het Deense parlement. De Kamer van Koophandel was er gevestigd. 

De helft van het Beursgebouw stond dinsdag in brand en de 54 meter hoge torenspits is in vlammen opgegaan. Het gebouw herbergde ook een enorme collectie kunstwerken, waarvan er enkele honderden zijn veiliggesteld.

Bekijk: Historisch Beursgebouw gaat deels in vlammen op

Videospeler inladen...

De brand in het historische gebouw roept herinneringen op aan die in de Notre-Dame, de beroemde kathedraal van Parijs. In de Franse hoofdstad is de renovatie na vijf jaar bijna afgerond. Eind dit jaar zal de Notre-Dame, die werd heropgebouwd zoals ze er oorspronkelijk uitzag, heropenen. 

Het stadsbestuur van Kopenhagen is al door de Parijse burgemeester uitgenodigd om te komen kijken hoe de heropbouw van de Notre-Dame - en met name van de torenspits - is aangepakt. Ook in Kopenhagen lijken ze van plan om het Beursgebouw helemaal te reconstrueren. 

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is aan de gang. Volgens de politie kan het nog maanden duren voor er antwoorden komen. Het Beursgebouw werd - net zoals de Notre-Dame overigens - gerenoveerd toen de brand uitbrak: het was omgeven door metalen steigers en beschermende plastic doeken. 

Meest gelezen