vrijdag 18 januari 2019 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 BELGA

STVV - KRC Genk

Huisanalist Jacky Mathijssen blikt vooruit

“Sleutel ligt bij gouden driehoek”

Voor de komst van leider KRC Genk zal Stayen vanavond nog eens helemaal vol lopen. Ook onze huisanalist en tevens ex-speler van zowel KRC Genk als STVV zal voor ons in de tribune zitten en achteraf zijn ongezouten mening geven in onze krant. Vandaag blikt Mathijssen in vier bevindingen vooruit naar de slag om Limburg.

Pieter VANLOMMEL

1. “Verwacht me aan iets speciaals”

“Zowel KRC Genk als STVV hebben in het eerste deel van de competitie boven de verwachtingen gepresteerd, ook boven hun eigen verwachtingen. Voor het seizoen geloofde ik dat Genk voor een fantastisch jaar stond, zelf waren ze daar voorzichtiger in. Maar door Pozuelo nu langer te binden kan je niet meer om de hoge ambitie heen. Dat geeft extra cachet aan deze wedstrijd. Bij Sint-Truiden hebben ze in tegenstelling tot Genk wél hun ambitie uitgesproken en dat is play-off 1 halen. Velen geloofden daar niet in, maar intussen staan de Kanaries toch netjes bij de eerste zes. Als die twee ploegen elkaar dan als opener na de winterstop treffen, dan verwacht ik me aan iets speciaals.”

2. “Gehandicapte Kanaries”

“Je kan er niet omheen dat Sint-Truiden door schorsingen, afwezigheden en blessures gehandicapt aan de aftrap komt. Bij Genk zullen ze maar al te goed beseffen dat ze daardoor een unieke kans krijgen om tegen een verzwakte rivaal te spelen. Voor STVV kondigt de komst van de leider zich dus als erg lastig aan, maar elk nadeel heeft zijn voordeel. In dit geval geeft het STVV het recht om zich volledig in functie van Genk te positioneren. Geen enkele supporter zou het Marc Brys verwijten als hij zijn ploeg diep laat terugzakken en het spel van Genk tracht te neutraliseren.”

3. “Déjà vu van Sarpsborg”

“Voor deze derby op het kunstgras van Stayen krijg ik een déjà vu naar de Europa League-wedstrijd van de Genkenaren in Sarpsborg, waar ze op het kunstgras van de Denen de boot in gingen. Ook nu zal Genk op een ondergrond spelen die het niet gewend is. De natte omstandigheden spelen evenmin in de kaart van Genk. Hun spits Samatta is op zijn sterkst als hij in de diepte wordt aangespeeld, maar ik verwacht dat STVV een laag blok zal neerzetten. Samatta diep inspelen zal dan quasi onmogelijk worden, temeer omdat de bal op nat kunstgras doorschiet en dan te veel snelheid krijgt. Ik zie alleen mogelijkheden voor hem als STVV op de middellijn gaat spelen. Alleen verwacht ik niet dat dat gaat gebeuren.”

4. “Zal Brys mandekking spelen?”

“De sleutel van deze derby ligt in mijn ogen in handen van de drie sterkhouders bij KRC Genk en de spelers bij STVV die hen moeten opvangen. Ik heb het over Pozuelo, Trossard en Malinovskyi. Zij moeten nu opstaan door hun kwaliteiten te tonen. Dat zijn op doel trappen en acties maken in de kleine ruimte. Het zal me benieuwen hoe Marc Brys die drie zal trachten op te vangen: door mandekking te spelen of door de passlijnen af te snijden? Ook vraag ik me af of Philippe Clement zal vasthouden aan zijn vertrouwde 4-3-3 of dat hij net zoals tegen Club Brugge, dat zoals STVV in een 3-5-2 speelt, teruggrijpt naar een 4-4-2. Kortom, genoeg interessante vragen waarop we straks het antwoord kennen.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws