© Joris Herregods

Foorkramers: “Nu al tekenen voor hetzelfde resultaat in 2019? Dat doe ik meteen”

Ongeveer 800.000 bezoekers trok de Sinksenfoor dit jaar op Spoor Oost. Evenveel als in 2017, maar toen waren er meer vakantiedagen tijdens de kermis. De foorkramers zijn dus tevreden. Ook die ene Nederlander die voor het eerst in Antwerpen stond.

Patrick Vincent

Er is een zone van een paar vierkante meter tussen de spectaculaire Gold Mine Tower, de kindermolen Fantasialand en de pakjesviskraam Waikiki die speciaal lijkt afgestemd op de avant-garde-componisten van de toekomst. De drie attracties boosten elk hun eigen soundtrack en in die bewuste zone versmelten Rihanna, Beyoncé en Richard Strauss tot een ‘interessante’ brij. Die werkt niet alleen rechtstreeks in op het centrale zenuwstelsel, maar knalt ook nog eens los door de pijngrens. En toch stond het daar de hele Sinksenfoor vol mensen die nekkrampen trotseerden om naar het zwerk te turen. Want 90 meter hoger zouden zodadelijk een hoop dappere lieden met een vaart van 160 kilometer per uur ter aarde storten. Of net niet.

© Joris Herregods

Toren van 2 miljoen

Ad Ordelman, de uitbater van de Gold Mine Tower, heeft na 5,5 weken geen spijt dat hij met zijn nieuwe attractie naar deze Borgerhoutse uithoek is gekomen. De Gold Mine Tower heeft meer dan 2 miljoen euro gekost. Terwijl hij achter zijn kassa een levenslang trauma veroorzaakt bij een meisje dat te klein is voor de attractie, drukt hij zijn tevredenheid uit over de Sinksenfoor. “Het ging heel goed”, zegt de man uit Apeldoorn. “Antwerpen was dol op onze Tower. Het was voor mij wel even wennen dat de Foor zo lang duurde. In Nederland duurt een kermis maximaal tien dagen. Het voordeel is natuurlijk dat we dit gevaarte nu veel minder vaak moeten op- en afbreken.”

Een man in een lichtblauw hemd komt bedrukt het geld voor zijn ticket – op de laatste dag 4,5 euro in plaats van 6 euro – terugvragen. “Ze zeggen daarboven dat ik te dik ben”, zegt hij met droeve ogen. Ad betaalt zijn ticketje terug. “Veiligheid voor alles, hè”, zegt de man, voor hij zich weer omdraait en zegt: “Als het lukt, kom ik volgend jaar terug.”

De volgende stop van de Gold Mine Tower is Best, een randgemeente van Eindhoven. Als u daarentegen de Mistery, de loterijkraam van Gregory Dotremont mist, kunt u iets dichter bij huis blijven. Gregory, die vannacht na het vertrek van de laatste gelukzoeker onmiddellijk met de afbraak van zijn vier kramen is begonnen – hij heeft ook nog een ballenkraam, een schietkraam en een lunapark – staat vanaf woensdag in Mechelen.

© Joris Herregods

Quad weggegeven

“Een topeditie”, zegt hij enthousiast over de voorbije weken. “Beter kan haast niet. We zien dat er nog steeds minder mensen komen dan destijds op het Zuid, maar zij die komen doen dat wel speciaal voor de kermis. Als ik nu al kan tekenen voor hetzelfde resultaat volgend jaar, doe ik dat meteen.”

© Joris Herregods

De grootste prijs die een van zijn klanten dit jaar won, was een quad van de nieuwe generatie, een zwarte blinkende bolide met James Bond-allures. “Mooi voor die klant, minder voor mij”, zegt Dotremont gespeeld beteuterd.

Bekende gezichten

“We hebben veel geluk gehad met het weer”, zegt Vincent Delforge van de gelijknamige eetkramen. “Weinig regen en in de weekends was het altijd zonnig en druk.”

Dat is volgens de Aalstenaar ook een van de redenen waarom de Foor het even goed gedaan heeft als vorig jaar, toen de data nochtans gunstiger waren. “Bij een vroege Sinksen, zoals dit jaar, budgetteren wij altijd wat minder in Antwerpen. Maar we hebben de verwachtingen overtroffen.”

Delforge, die ook als woordvoerder van de foorkramers optreedt, ziet bovendien een hoopvolle trend: “We zien opnieuw bekende gezichten die we sinds de verhuis niet meer gezien hadden. De mensen beginnen eindelijk de weg te vinden.”

Tijdens de match van de Belgen tegen Tunesië was er niemand op de foor, lacht Delforge. “Maar op dat uur is dat niet zo raar op een zaterdag. Het zou erger geweest zijn als de Rode Duivels op zondag hadden gespeeld. De laatste dag van de Foor is al een paar jaar onze beste dag qua omzet.”

Ook de politie, permanent aanwezig op Spoor Oost, is tevreden. “In tegenstelling tot vorig jaar was de Sinksenfoor, buiten enkele kleine incidenten en vechtpartijen, eerder rustig”, aldus woordvoerder Wouter Bruyns.

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER