Direct naar artikelinhoud

Geldvraag: betaal ik de werkster bij ziekte of ontslag?

Wie zijn werkster de laan uitstuurt, moet soms duizenden euro’s ontslagvergoeding betalen. Met welke extra kosten moet ik rekening houden als ik een werkster neem?

De werkster heeft tegenwoordig een behoorlijke rechtspositie, dus de opdrachtgever moet opletten wat hij doet. Zij (of hij) kan niet zomaar ontslagen worden en heeft recht op vakantiegeld, doorbetaling in de vakantie en bij ziekte.

U moet verder zorgen voor een veilige werkomgeving. U bent aansprakelijk voor de medische kosten als de werkster gewond raakt, omdat u geen handschoenen of een deugdelijke keukentrap aanbood. Komt de hulp ten val omdat ze niet de moeite neemt het trapje te gebruiken, dan is ze wel zelf aansprakelijk.

Het minimumloon is ongeveer 9,10 euro. Dus u zegt: ik betaal 13 euro per uur en dan zit alles erin. Met vakantiegeld kan dat, op voorwaarde dat u dat schriftelijk vastlegt en splitst in uurloon en 8 procent vakantiegeld. U kunt eventueel ook nog vier weken doorbetaling in de vakantieperiode via het loon regelen, maar dan moet de werkster ook echt vakantie opnemen. Doorbetaling bij ziekte kunt u niet afkopen met een hoger loon. Dat is in strijd met het arbeidsrecht.

Als de werkster maximaal drie dagen per week voor u werkt, geldt de regeling dienstverlening aan huis. U hoeft dan bij ziekte maximaal zes weken lang 70 procent van het loon doorbetalen, maar dat mag niet lager zijn dan het minimumloon.

Is de werkster minstens twee jaar bij u in dienst, dan heeft zij recht op een ontslagvergoeding. Dat is een kwart maandsalaris per gewerkt half jaar. Bijvoorbeeld: de werkster verdient 200 euro per maand en werkt al zes jaar bij u. Haar ontslaan kost dan 600 euro. Er gelden hogere ontslagpremies voor werksters met een werkverleden van meer dan tien jaar of als zij 50 jaar of ouder zijn. Hou ook rekening met de opzegtermijn van minimaal een maand. Als een werkster langer dan vijf jaar bij u in dienst is, kan die termijn oplopen tot vier maanden.

Al deze regels gelden niet alleen bij huishoudelijk werk, maar ook voor tuinonderhoud, klussen, boodschappen doen en de hond uitlaten.

Onlangs legde de rechter een boete op van 8.500 euro voor het ontslaan van een werkster die nog maar 8 maanden in dienst was. Reden: de werkster was meer dan drie dagen per week in dienst, zodat zij niet onder het lichte regime viel van de regeling dienstverlening aan huis. Wie iemand daarvoor meer dan drie dagen in de week inhuurt, is een echte werkgever met alle verplichtingen die daarbij horen. Om iemand te ontslaan, is toestemming van het UWV nodig.

Dan de hulp maar zwart betalen? Dat haalt niets uit als de hulp maximaal drie dagen in de week werkt. Aangifte doen is haar eigen verantwoordelijkheid, dus zij kan aanspraak maken op haar rechten.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids