Luister naar

Politieke analyse: Chantage van de levenseindelobby

Nieuws
Gerard Beverdam schrijft hier tweewekelijks een politie..
vrijdag 23 maart 2018 om 17:16

De lobby voor een zelfgekozen levenseinde is een sterke lobby, waarin steeds dezelfde mensen opduiken. Een van hen is Petra de Jong, die jarenlang directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) was. Ook was ze initiator van de Levenseindekliniek, en nu is De Jong bestuurslid van Coöperatie Laatste Wil, een organisatie die sinds deze week onderwerp is van strafrechtelijk onderzoek. Woensdag stonden er agenten bij haar op de stoep met een brief van het Openbaar Ministerie, met het verzoek alle activiteiten met onmiddellijke ingang te staken.

De lijnen van de levenseindelobby naar de politiek zijn kort. Ontelbare keren sprak De Jong met Kamerleden over ruimere mogelijkheden voor een zelfgekozen levenseinde, en volgde ze Kamerdebatten vanaf de tribune. Over korte lijntjes gesproken: inmiddels is oud-PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert directeur van de NVVE. Op haar beurt sprong Wolbert woensdag meteen in de bres voor Coöperatie Laatste Wil. Het verbieden van de Coöperatie of het verhinderen van de distributie van een levensbeëindigend middel is geen oplossing, zei Wolbert. ‘Daarmee neem je de wens niet weg van veel mensen die een “Pil van Drion” willen. De snelle groei van de Coöperatie heeft laten zien dat die behoefte er is.’

Het is hét argument van de levenseindelobby: er is draagvlak, er is een maatschappelijke wens. Er is behoefte aan een Levenseindekliniek, dús is het bestaan ervan legitiem. Er is vraag naar een middel voor een zelfgekozen dood, dús is het legitiem een structuur te creëren waarbinnen mensen dit kunnen aanschaffen. En als dat dan niet mag, dán moet de overheid de levering ervan maar zelf reguleren.

NVVE en Coöperatie Laatste Wil schermen met onderzoeken, waaruit blijkt dat Nederlanders meer autonomie rond het levenseinde willen. Ze schermen daarnaast met hun eigen ledenaantallen: na elk controversieel voorstel stromen de aanmeldingen binnen, claimt Coöperatie Laatste Wil. Het is een gemakzuchtige manier van redeneren, dat (vermeend) draagvlak moet leiden tot legitimatie. Bovendien kan meer regie rond het levenseinde ook op andere manieren worden vormgegeven, dan met het rondzwerven van een dodelijk middel.

geen rekenschap

Het is tekenend dat de Coöperatie Laatste Wil zich ook helemaal geen rekenschap geeft van het feit dat het negentienjarige meisje Ximena suïcide pleegde, na een zoektocht op internet naar het zelfdodingsmiddel – volgens haar ouders daartoe aangezet door de publiciteit rond de Coöperatie. In een interview met de Volkskrant zei De Jong vrijdag: ‘Ik kende haar niet, maar ik denk dat dit meisje enorm leed. Wie zijn wij om daarover te oordelen?’

In feite zegt De Jong dat het Ximena’s eigen keuze is. Elke verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de verspreide informatie over het ‘pijnloze’ laatstewilmiddel, wijst de Coöperatie af. Sterker nog, in de Volkskrant dreigt De Jong de naam van het middel openbaar te maken, als het OM blijft dreigen met een kort geding om de activiteiten te verbieden. ‘Dan kunnen mensen het gewoon zelf doen.’ De levenseindelobby schuwt dus zelfs chantage niet.

Het OM kijkt intussen naar een mogelijk verbod van de Coöperatie Laatste Wil, en onderzoekt of het doel van die organisatie ‘het plegen van misdrijven’ is. Juridisch is er een scherpe grens: ook het makkelijker maken van zelfdoding, bijvoorbeeld door instructies te geven, is niet toegestaan, oordeelde de Hoge Raad eerder.

Stervenshulp in welke vorm dan ook, is voorbehouden aan artsen. Dat moet vooral zo blijven. Bescherming van het leven is bovendien een van de belangrijkste taken van een overheid. Een overheid die die taak serieus neemt, kan de Coöperatie niet haar gang laten gaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.