Politie pakt al bijna 100 Britse hooligans op

Foto: ANP

In Amsterdam zijn vrijdag rond de negentig Engelse voetbalhooligans aangehouden. De grootste groep, zo’n vijftig man, werd rond 19.00 uur door de Mobiele Eenheid op de Oudezijds Voorburgwal op de Wallen in de kraag gevat. Sindsdien lijkt de meeste narigheid voorbij, meldt een politiewoordvoerder.

Ongeveer 4500 Engelse voetbalfans waren vrijdag in Amsterdam voor de oefeninterland van Oranje tegen Engeland in de Amsterdam ArenA, waarvan een grote groep op de Wallen. Vooral daar was het lange tijd onrustig.

Rond 20.45 uur, toen de wedstrijd begon, waren er nog enkele honderden Engelsen in het Wallengebied. ,,Kennelijk zijn zij zonder kaartje hier naartoe gekomen’’, aldus de politiewoordvoerder. Op de Wallen is het inmiddels echter rustig.

Het grootste deel van de opgepakte hooligans maakte zich schuldig aan het verstoren van de openbare orde. Sommigen gooiden flessen naar de politie. Een hooligan die een politieman had mishandeld, raakte gewond tijdens zijn aanhouding. Hij is is overgebracht naar het ziekenhuis.

In het Wallengebied hielden zich ook supporters van enkele Nederlandse clubs op. In totaal vijftig mensen werden daarom gecontroleerd, ,,zodat zij uit de anonimiteit werden gehaald. Als ze al van plan waren narigheid uit te halen, wisten ze daardoor wel beter”.

De ME werd her en der ingezet om sommige stukken, waar de overlast te groot werd, vrij te maken. Daarbij hielpen ook politieruiters mee.

Wanneer de negentig arrestanten weer worden vrijgelaten, is nog onduidelijk. ,,Maar ze zullen in ieder geval de wedstrijd niet kunnen zien.’’ Ook zou hun arrestatie invloed kunnen hebben op een eventuele reis naar het WK voetbal in Rusland, aldus de woordvoerder. ,,Er zijn ook Engelse politiemensen in Amsterdam. Engelse supporters hebben van tevoren regels mee gekregen, wat wel en niet wordt geduld. Een aantal heeft zich daar niet aan gehouden.’’