© Marc Gysens, rr

Opa gedroeg zich als een tiran, dus draaiden ze een overdosis xtc in zijn pudding

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is het proces begonnen over de spraakmakende moord op de 89-jarige Robert Paridaens in november 2013. Drie familieleden van de man - zijn schoonzoon, kleindochter en haar echtgenoot - vergiftigden de tachtiger met een overdosis xtc, gemengd in een portie vanillepudding. De zaak staat ondertussen bekend als de ‘Pepingse Puddingmoord’.

De schoonzoon is intussen zelf overleden zodat enkel nog de kleindochter en haar echtgenoot terechtstaan. De dood van Robert Paridaens werd eerst als een natuurlijk overlijden beschouwd maar in de weken en maanden na het overlijden waren er aanhoudende geruchten dat er meer aan de hand was.

Het parket Halle-Vilvoorde opende alsnog een gerechtelijk onderzoek en liet alsnog een autopsie en een toxicologisch onderzoek uitvoeren. Daaruit bleek dat de tachtiger overleden was aan de gevolgen van een overdosis xtc.

Erfeniskwestie of onhebbelijk man?

Schoonzoon Oscar D.V.(67), kleindochter Christa D.V. (43) en haar echtgenoot Johnny N. (47) werden opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst. De drie legden bekentenissen af en beweerden dat ze de tachtiger om het leven brachten omdat hij een onhebbelijke man was geworden. Vermoed wordt echter dat het drietal het ook op de erfenis van de tachtiger gemunt had.

Robert Paridaens had een succesvol transportbedrijf uitgebouwd dat later door schoonzoon Oscar D.V. verdergezet werd. Maar de bejaarde man had al eventjes een relatie met een 75-jarige vrouw en de drie verdachten vonden blijkbaar dat hij teveel geld aan die relatie uitgaf. Oscar D.V. is ondertussen zelf overleden zodat enkel nog Christa D.V. en Johnny N. vervolgd worden. Zij worden verdedigd door meester Jef Vermassen.

Tiranniek gedrag

Uit de getuigenverhoren die vrijdagvoormiddag plaatsvonden bleek alvast dat het slachtoffer en zijn schoonzoon al jarenlang in onmin leefden, onder meer over het beheer van het transportbedrijf. Robert Paridaens werd daarbij door de getuigen als “tiranniek” omschreven. In de laatste weken voor zijn overlijden zou de man zich ook tegen zijn kleindochter Christa D.V. gekeerd hebben.

De dosis xtc die het slachtoffer toegediend kreeg, moet in elk geval zeer hoog geweest zijn, zo verklaarde toxicoloog Jan Tytgat. “Deze concentratie zou voor iedereen fataal geweest zijn”, klonk het. “De man zal wel niet meteen na de inname overleden zijn, vermoedelijk is dat gebeurd binnen de twee uur nadien. Als meteen na de inname een arts was verwittigd, had de afloop niet fataal hoeven te zijn.”

Weinig dankbaarheid

“De relatie met het slachtoffer verliep blijkbaar uitermate moeilijk”, verklaarden nadien de gerechtspsychiater en psycholoog. “Zo zorgde Christa voor haar grootvader maar toonde die zich weinig dankbaar, wel integendeel.”

Desondanks schoven Christa D.V. en Johnny N. nooit de schuld voor de feiten in de schoenen van het slachtoffer, aldus de experts. “Ze hebben voldoende schuldbesef en beseffen dat wat ze gedaan hebben, niet kan. Wroeging en schaamte zijn zeker aanwezig en van zelfbeklag was geen sprake. Dit zijn geen psychopaten of antisociale persoonlijkheden, geen geharde criminelen. Ze hebben voldoende empathisch vermogen en waren totnogtoe nooit met het gerecht in aanraking gekomen.”

De uitspraak in het proces wordt pas later verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer