Luister naar

Trumps wraak: Brennan geweerd van geheimen

Nieuws
President Trump heeft voormalig CIA-directeur John Brennan, voormalig spionnenchef, betaald gezet dat deze ongezouten kritiek op hem leverde. Het Witte Huis liet woensdag weten dat Brennan geen toegang meer krijgt tot vertrouwelijke gegevens van de inlichtingendienst.
Bert Lanting redactie vk
vrijdag 17 augustus 2018 om 03:00
John Brennan.
John Brennan. ap / Pablo Martinez Monsivais

Washington

Volgens president Trump heeft Brennan zijn recht daarop verspeeld met zijn ‘ongefundeerde en buitensporige aantijgingen tegen de regering’.

Brennan bestookt Trump al bijna vanaf zijn aantreden met kritiek, maar de druppel die de emmer voor het Witte Huis deed overlopen, was dat hij Trumps optreden op de top met president Putin in juli als landverraad bestempelde. Trump liet toen doorschemeren dat hij meer vertrouwen had in Putin dan in zijn eigen inlichtingendiensten als het ging om de vraag of Rusland geprobeerd had de verkiezingen te beïnvloeden.

Trumps woordvoerster Sarah Huckabee Sanders waarschuwde dat nog een reeks andere voormalige medewerkers van president Obama op de nominatie staat om de veiligheidsbevoegdheid kwijt te raken, onder wie voormalig FBI-chef James Comey, die vorig jaar door Trump werd afgezet. Volgens Sanders heeft het niets met politiek te maken, maar opvallend is dat het stuk voor stuk om critici van Trump gaat.

politieke afrekening

Dat is voor de Democraten een duidelijk bewijs dat het om een politieke afrekening gaat. Senator Mark Warner zei dat het hem deed denken aan de ‘vijandenlijst’ van president Nixon, die door de Watergate-affaire ten val kwam. Andere Democraten klaagden dat Trump met de maatregel zijn tegenstanders de mond probeert te snoeren. Historicus Douglas Brinkley voorspelde dat Trumps optreden later zal worden gezien als de communistenjacht onder Joe McCarthy: ‘een vlek op onze geschiedenis’.

Ook sommige Republikeinen hadden kritiek. Vertrekkend senator Bob Corker vond het ‘iets uit een bananenrepubliek’. ‘Het staat mij niet aan.’ Maar het gros van de Republikeinen hield zich op de vlakte of reageerde instemmend. Volgens senator John Kennedy uit Louisiana heeft Trump groot gelijk dat hij de veiligheidsbevoegdheid van Brennan heeft ingetrokken. ‘Ik vind dat hij het aanzien van onze nationale inlichtingengemeenschap naar beneden heeft gehaald.’

Na hun vertrek bij de overheid hebben veel hooggeplaatste functionarissen nog jarenlang een ‘security clearance’, zodat zij als het nodig is kunnen meedenken. Maar dat betekent niet dat zij automatisch toegang hebben tot gevoelige informatie. Of ze daarin inzage krijgen, beslist de leiding van de dienst waarvoor zij werkten. Zo gingen voor voormalig FBI-chef James Comey na zijn ontslag meteen alle deuren dicht, maar formeel heeft hij nog steeds een security clearance. Hetzelfde geldt voor een andere gebeten hond: Comey’s rechterhand Andrew McCabe, die onder zware druk van Trump door de FBI een dag voor zijn pensionering de laan uit werd gestuurd.

In de praktijk zou het intrekken van hun veiligheidsbevoegdheid weinig te betekenen hebben, maar het zou wel neerkomen op een publieke vernedering. Vooral in kringen van de inlichtingendiensten wordt dat hoog opgenomen.

bedenkelijk

Democraten vinden het ook uiterst bedenkelijk dat Trump zelf de vergunning voor Brennan heeft ingetrokken. Als opperbevelhebber heeft de president formeel het recht om dat te doen, maar het is voor zover bekend voor het eerst dat een president zelf zo’n maatregel neemt. Normaal gaat de leiding van de dienst daarover en wordt een veiligheidsbevoegdheid ingetrokken bij verdachte omstandigheden, zoals alcoholmisbruik, gokschulden of als iemand onzorgvuldig omspringt met vertrouwelijke informatie.

De Democratische senator Debbie Stabenow noemde Trumps ingrijpen ‘heel gevaarlijk’. ‘Dit is niet wie we zijn in onze democratie. Hij is niet de eigenaar van die inlichtingengegevens. Er is geen twijfel over dat hij anderen probeert te intimideren.’ <

andere kandidaten op het lijstje van Trump

James Comey. Vorig jaar als FBI-chef ontslagen. Zegt dat Trump zijn persoonlijke loyaliteit eiste.

Andrew McCabe. Ontslagen als plaatsvervangend directeur FBI. Volgens Trump een Hillary Clinton-aanhanger.

James Clapper. Voormalig hoofd inlichtingendiensten, bekritiseert Trump omdat hij de inlichtingendiensten wantrouwt.

Michael Hayden. Voormalig hoofd inlichtingendienst NSA. Achtte Trump ongeschikt als president wegens diens gebrek aan kennis en zijn leugenachtigheid.

Susan Rice. Voormalige nationale veiligheidsadviseur onder president Obama. Noemde Trumps buitenlands beleid ‘verdacht’.

Sally Yates. Ontslagen als interim-minister van Justitie. Had kritiek op Trumps inreisverbod voor moslims en droeg bij aan de val van Trumps nationale veiligheidsadviseur Flynn.

Peter Strzok en Lisa Page. Voormalig FBI-agenten die onderling anti-Trump-mails uitwisselden.

Bruce Ohr. Specialist georganiseerde misdaad op ministerie van Justitie. Had contacten met Britse ex-inlichtingenagent Christopher Steele, die het beruchte Rusland-dossier over Trump opstelde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Amerikaanse president Joe Biden loopt met zijn woordvoerder Karine Jean-Pierre door de tuin van het Witte Huis. In haar hand houdt Jean-Pierre een editie van The Washington Post met een foto van Rafah op de voorpagina.

Overheidsrapport VS: Israël schond mogelijk humanitair recht met Amerikaanse wapens

Israël heeft met de inzet van Amerikaanse wapens in de Gazastrook mogelijk het internationaal humanitair recht geschonden. Dat concludeert een onderzoeksrapport van de Amerikaanse regering.

'ESC schmeißt Holland raus!', kopt het Duitse dagblad Bild, oftewel 'Eurovisiesongfestival gooit Nederland eruit!'

Buitenlandse media over de diskwalificatie van Joost Klein: een favoriet naar huis gestuurd

Dat Joost Klein niet mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival is ook groot nieuws in het buitenland. De Britse BBC noemt de Nederlander een van de favorieten die de wedstrijd dit jaar had kunnen winnen.

Het statement dat door de vakbond van de Belgische omroep VRT getoond werd bij de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Protestactie in uitzending Songfestival wekt woede joodse organisaties

De vakbond bij de Belgische publieke omroep VRT heeft donderdag bij de uitzending van het Eurovisiesongfestival geprotesteerd door een bord te tonen tegen ‘schendingen van de mensenrechten door de staat Israël’.

Ook in Nederland zijn er felle demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza, waarbij Israël van genocide wordt beschuldigd.

In de Gazastrook lijkt het recht onder de puinhopen te zijn bedolven, samen met de slachtoffers

Vertrapt Israël het oorlogsrecht in zijn oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas in Gaza? Dat is niet bij voorbaat het geval. 'Een aanval op een belangrijke commandant in een vluchtelingenkamp kan gerechtvaardigd zijn.'

Twee mensen lopen door overstroomd gebied in Eldorado do Sul, in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul.

Ongekende watersnoodramp in zuiden Brazilië is 'klimaatrekening'

Hevige regenval en overstromingen hebben ten minste honderd levens geëist in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. ‘De aarde presenteert ons de rekening’, stelt president Lula da Silva.

Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.