Direct naar artikelinhoud
nieuwsMarco Kroon

Minister: ‘aangedikt’ boek Kroon is meer een soort roman

Het boek van de omstreden oorlogsheld Marco Kroon, waarin hij zijn lotgevallen in Afghanistan een stuk stelliger en gedetailleerder weergeeft dan in het officiële verslag voor Defensie, ‘is meer een soort roman’. Je moet het boek daarom op een andere manier lezen dan het Defensierapport, meent minister Ank Bijleveld van Defensie.

Marco Kroon tijdens de Indië-herdenking.Beeld ANP

Omdat de Militaire Willems-Orde die Kroon draagt, is uitgereikt op grond van een veel uitgebreider dossier, is die volgens Bijleveld niet in het geding. Die onderscheiding, de hoogste die Nederland kent voor een militair, is ‘op basis van onderzoek en interviews met collega’s’ toegekend. ‘Dus de beoordeling is echt gedegen geweest.’

Kroon beschrijft in zijn boek Danger Close, dat in 2013 uitkwam, gedetailleerd hoe hij op 23 juni 2006 in operatie Jung III twee Talibanstrijders eigenhandig uitschakelt door ze in hoofd en borst te schieten. Die details zijn echter niet terug te vinden in de geweldsrapportage over de missie die geheim was, maar nu door Defensie is vrijgegeven. 

In de rapportage – die door hemzelf is geschreven – valt alleen terug te lezen dat hij ‘waarneemt dat er twee vijandelijke strijders worden getroffen en te gronde storten’. Wie de schoten loste, laat Kroon in het midden.

Volgens Defensie was het verloop van het chaotische gevecht niet gemakkelijk na te vertellen. Het ministerie oppert dat Kroon zijn herinneringen later heeft aangevuld of aangescherpt. Kroon zegt in Danger Close ook vijandelijke strijders te hebben genoemd van wie ‘hij het waarschijnlijk acht dat deze zijn gedood’.

De majoor kwam afgelopen winter in opspraak omdat hij pas jaren na dato meldde dat hij bij een geheime operatie een vijandelijke strijder had omgebracht. Militairen moeten zoiets meteen melden.

Hoe nu verder met Marco Kroon?

Het pijnlijkste voor oorlogsheld Marco Kroon (47) is dat de twijfel hem voor altijd zal achtervolgen. Is hij een fantast? Lijdt hij aan een posttraumatisch stresssyndroom? Heeft hij het hele verhaal over zijn gijzeling in 2007 in Afghanistan verzonnen?

Reconstructie van Kroons missie, het incident en de twijfel: Marco Kroon ijsbeert zenuwachtig door de woonkamer van zijn safehouse in Kabul. Het is eind 2007, zijn missie in Afghanistan zit er bijna op. Maar Kroon heeft niet de rust om te gaan zitten in de luie stoelen die rond de open haard staan. De afgelopen vier maanden heeft hij leiding gegeven aan een gevaarlijke missie.

Marco Kroon werd in mei 2009 door koningin Beatrix tot Ridder van de Militaire Willems-Orde geslagen. Hij kreeg de hoogste militaire onderscheiding voor heldhaftig optreden en leidinggeven als commandant van een peloton commando’s in Zuid-Afghanistan in het voorjaar van 2006. ‘Niet voor één enkele actie, maar voor zijn optreden als leider, als militair en als mens tijdens de hele missie’, aldus Beatrix destijds in een toespraak.