Luister naar

Agrariërs willen hier geen wolven

Nieuws
Christelijke agrariërs zijn verontwaardigd dat de ChristenUnie in de provinciale staten van Gelderland de beschermde status van de wolf wil handhaven. De partij ziet niets in het afschieten van de dieren, de agrariërs wel.
Gerald Bruins Gerald Bruins
vrijdag 17 augustus 2018 om 16:05
Agrariërs willen dat de opmars van de wolf in Nederland een halt wordt toegeroepen.
Agrariërs willen dat de opmars van de wolf in Nederland een halt wordt toegeroepen. epa / Guillaume Horcajuelo

Arnhem

De wolven, afkomstig uit Duitsland, worden steeds vaker gesignaleerd in Nederland. Vorig jaar beten ze 21 schapen dood, dit jaar al 134.

Het CDA roept als eerste partij in Gelderland op tot het maken van een plan voor het geval de wolf zich vestigt in de provincie. ‘De beschermde status van de wolf zou bijvoorbeeld heroverwogen kunnen worden’, aldus het CDA op zijn website. ‘Wij denken dat het hoog tijd is om een brede discussie te voeren over dit probleem en snel passende maatregelen te nemen. Dit om te voorkomen dat we achter de feiten aan lopen’, zegt CDA-statenlid Engelina van Steenbrugge.

De ChristenUnie in Gelderland ziet niets in drastische maatregelen. De partij is niet voor het afmaken van de beschermde dieren. ‘Dit in tegenstelling tot de Gelderse CDA-fractie die doodschieten van de wolf bepleit’, aldus fractievoorzitter Pieter Plug. Hij wijst erop dat ganzen, smienten, wilde zwijnen en dassen veel meer schade veroorzaken dan de wolven. De partij wil dat de provincie grondeigenaren financieel ondersteunt om wildschade te voorkomen.

[embed:https://twitter.com/rwaarde/status/1030334061749919746]

Agrariërs zijn het radicaal oneens met de ChristenUnie. ‘Over de wolf kan ik duidelijk zijn: zo snel mogelijk afschieten. Dit beest moeten we niet terugkrijgen in ons land’, zegt melkveehouder Menaard Hofman uit Groningen die is aangesloten bij het Contact Christen Agrariërs, een werkgroep van de christelijke vakorganisatie CGMV. ‘Ze vormen een bedreiging voor schapen, koeien, weidevogels en mensen die alleen op het land lopen.’

‘wolven opruimen’

Vicevoorzitter Dirk Dekker van LTO Noord, regio Oost (Gelderland en Overijssel), die zegt te spreken namens ‘alle agrariërs, ook de christelijke’, is het daarmee roerend eens. ‘We moeten die wolven opruimen, weg ermee, te beginnen in Duitsland.’

Volgens hem moet het gezonde verstand zegevieren, nu de wolf steeds vaker toeslaat in Nederland. ‘Je laat toch ook geen leeuw los in Nederland? Waarom willen we dan wel een wolf toelaten in onze parkjes, die je niet eens tot de natuur kunt rekenen? De wolf welkom heten, is vragen om moeilijkheden. We moeten niet wachten totdat er mensen worden doodgebeten voordat we in actie komen.’

Dat andere dieren voor grotere schade zorgen, klopt volgens Hofman. ‘Dat is juist het punt. Ook die hadden eerder afgeschoten moeten worden. Dan hadden we nu niet zo veel overlast en schade van deze dieren gehad.’ Hij geeft toe dat er op dit moment nog niet veel wolven rondlopen in Nederland. ‘Maar die wolven krijgen jongen. Als je nu niet ingrijpt, dan zijn er over tien, vijftien jaar veel meer roedels en is de schade veel groter.’ Hij zegt verontwaardigd te zijn over de mening van de Gelderse ChristenUnie. ‘Mijn partij heeft hier niet goed over nagedacht. Ik ga binnenkort wel even een telefoontje plegen.’

CU-fractievoorzitter Pieter Plug zegt ook gesproken te hebben met christelijke boeren die de wolf willen afmaken. ‘Maar de wolf leeft in een gebied van tweehonderd vierkante kilometer en gaat heen en weer tussen Duitsland en Nederland. Ik heb begrepen dat ons land te klein is voor de wolf om zich te vestigen. Daarom moeten we ze niet op voorhand afschieten. De overlast blijft beperkt.’

Plug wijst erop dat het beleid om de wolf te beschermen mede is vormgegeven door een CDA-gedeputeerde, maar volgens Engelina van Steenbrugge is dat niet waar. ‘Onze gedeputeerde heeft alleen duidelijk gemaakt dat Gelderland zo’n goed natuurbeleid heeft dat de wolf naar ons gebied komt.’ Plug heeft in haar ogen bovendien niet goed gelezen. ‘Wij zeggen helemaal niet dat de wolf doodgeschoten moet worden. Het enige is dat wij voorstander zijn van een maatschappelijke discussie met voor- en tegenstanders. De uitkomst staat helemaal nog niet vast.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.