Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Courtois: "Ik voelde me superieur"

Thibault Courtois duikt naar de bal.Beeld AFP

Groots op grote momenten. Negen saves, één superbelangrijke. De adrenaline pompte. Thibaut Courtois (26) balde de vuisten.

De pizza had hij nog niet aangeraakt - 't was een vegetarian met een lachend gezichtje achter. Verdiende beloning. De reddingen had hij niet geteld. Is niks wat hem bezighoudt. "Die ballen van Douglas Costa, Coutinho, Neymar waren allemaal moeilijk", zei de doelman. "Maar natuurlijk stak die ene er bovenuit. Een superbelangrijke. Ik voelde me goed. En dan laat ik niet veel ballen door."

Zeg dat wel. Die ultieme kattensprong, die vingers tegen het schot van Neymar gaat in zijn best of. Eentje in de slotminuut. Zo'n redding waarmee hij destijds bij Genk binnenkwam. De octopus met zijn tentakels. 

De kattensprong. Vingers tegen het schot van Neymar.Beeld EPA

Flashback naar die kampioenenmatch tegen Standard. Ook toen die ultieme save in de slotminuut met de druk op de ketel. Flashback naar het laatste kampioenenseizoen met Chelsea, die fantastische save op Sunderland. "Ik zag de bal vertrekken. Ik dacht dat die misschien over zou vliegen, maar ik dook er toch naartoe. En ik kon er net bij. Een mooie. Op zulke momenten voel je de adrenaline pompen. Een enorme stoot. Bij die goal zat ik er niet veraf. Er stonden nog 20 minuten op de klok. Dan weet je: ik mag er geen meer binnen laten. Maar goed, ik voelde me zo goed als superieur op elke bal die op mijn goal kwam. Oké, we hadden ook een beetje geluk. Een bal die tegen een voet vloog, of juist afketste. Op die momenten voelde je dat het geluk aan onze kant zat. Ik ben niet bezig met individuele prijzen hier. Het collectief primeert en dan zullen andere bekroningen misschien wel volgen. Eerst dinsdag nog een dikke match spelen."

Courtois: "Ik voelde me superieur"
Beeld AFP

"Ontlading was enorm"

"Dit was een fantastische prestatie van de ploeg. We hebben geweldig goed gespeeld in de eerste helft. Het klopte allemaal bij ons. We verdedigden goed en speelden sterk. Brazilië had het moeilijk met onze tegenaanvallen. Na de rust was het moeilijker. Logisch, want Brazilië is aanvallend sterk en kwam ook. Maar we hebben het gehaald. Iedereen had het na de groepsfase over de moeilijke weg. Er is maar één weg en die gaat gewoon naar de finale. Frankrijk wordt een taaie brok. Mbappé, Griezmann, Giroud, Pogba, Kante: daar loopt wel wat rond."

Een stevige knuffel met Martínez na de match.Beeld Photo News

Nog even blikte hij terug. "De ontlading was enorm. Een geweldig moment." Ploegmaats besprongen hem. Courtois de redder met die ene ultieme reflex. Daarvoor staat hij er.

Met de pizza verdween hij naar de bus. De wereldtitel ligt in het verschiet, de prijs van Beste Doelman op het WK eveneens, en ook die droomtransfer naar Real Madrid kan nog altijd. Gesprekken lopen. Het zou zomaar de zomer van de Duivels kunnen worden. En die van Courtois. Regelmatig groots op grote momenten.

De schiettent van Thibaut

Op basis van de kansen had Brazilië 84 procent kans om te winnen, zo becijferde de statistiekensite '11 Tegen 11'. Maar de Rode Duivels kropen door het oog van de naald. Met dank aan de VAR en vooral: Thibaut Courtois.

7' Thiago Silva op de paal

Na een hoekschop verlengt Miranda de bal. Thiago Silva beseft maar half met welk lichaamsdeel hij het leer raakt. Courtois is geklopt, maar de paal brengt redding.

18' Courtois klemt

Coutinho knalt van ver, staalhard, maar Courtois staat pal.

26' Vlam van Marcelo

Het antwoord op de Duivelse voorsprong komt via Marcelo. Courtois pareert.

34' Kopbal Jesus

Na de 2-0 lijkt België de zaken onder con- trole te hebben. Tot er een voorzet vanop links komt en Kompany te gretig springt en onder de bal doorgaat. Jesus mist een wenkende kopkans.

37' Bijna owngoal Meunier

Na Braziliaanse druk wijkt de bal af op Meunier. Courtois moet in corner duwen. Even later is de Belgische keeper weer bij de pinken.

50' Teen van Firmino

Messcherpe voorzet van Marcelo, waar- op invaller Firmino net zijn teen tegen de bal kan zetten. Net niet stevig genoeg om de bal voorbij Courtois te deviëren.

55' Jesus tegen Courtois

Jesus snijdt door de defensie, maar ziet alweer de beresterke Courtois opdoe- men.

58' VAR grijpt niet in

Meer dan een minuut lang houdt België collectief de adem in. Na een bruggetje van Jesus legt Kompany zijn ploegmaat van Man City neer in de 16. Alleen: op het moment van het contact was de bal al over de achterlijn. Geen clear error, oor- deelt de VAR.

62' Wéér Courtois

De ingevallen Costa snelt Vertonghen voorbij en brengt voor. Wie anders dan Courtois steekt er een hand tussen.

78' Firmino over

Net na de 2-1 en ondanks randje buiten- spel van Neymar mag Firmino van dicht- bij aanleggen. Over.

80' Augusto net naast

Kompany geeft de bal weg, Augusto kan alleen op Courtois af. Maar hij besluit centimeters naast.

84' Coutinho mist zijn schot

Na nieuw Belgisch balverlies gaat Ney- mar diep. Hij kapt Meunier uit, legt terug op Coutinho. Die mist zijn schot.

90' VAR grijpt niet in (bis)

Neymar duikt de zestienmeter in en gaat na contact met Meunier tegen de grond. Geen clear error, besluit de VAR opnieuw.

94' Mirakelsave Courtois

Vlak voor tijd mag Neymar aanleggen. Hij krult naar de winkelhaak. Courtois zweeft hem uit doel.