De Kwadestraat is vanaf volgende maandag dicht.© kma

Kwadestraat vanaf maandag dicht: “Er is geen plan B”

Zoersel -

De Kwadestraat in Halle zal vanaf 29 april afgesloten zijn door rioleringswerken in de Wandelweg, en dat tot eind dit jaar.

Op de gemeenteraad vroeg Heerlijk Zoersel of de gemeente een plan B heeft, mocht het tot een verkeerschaos leiden aan De Toverfluit. Veel bestuurders rijden via de Kwadestraat richting Bloemenwijk en Sint-Antonius, en omgekeerd.

Raadslid Tom Sleeuwaert (Heerlijk Zoersel) vreest dat er een verkeersinfarct kan ontstaan ter hoogte van de kruising Eikenlaan en Kapellei. “We kregen veel vragen van ongeruste inwoners. Is er nagedacht over mogelijke alternatieven? Hebben jullie nog tellingen gedaan in straten die door de knip waarschijnlijk meer verkeer gaan krijgen? Denk bijvoorbeeld aan het traject Baron de Borrekenslaan, Marterdreef, Dennenlaan, maar ook verder via Hofeinde en de Liersebaan? Volgens ons is het belangrijk om dat goed in beeld te krijgen om de gevolgen van zo’n knip in kaart te kunnen brengen nadien.”

Schepen voor Mobiliteit Marc De Cordt (Groen) antwoordde dat er geen plan B is. “Het openstellen van de tractorsluis in de Medelaar hebben we bekeken, maar niet weerhouden. Die straat is gewoon niet geschikt om dat verkeer te slikken. Er gaan auto’s in de gracht belanden omdat het te smal is om er met twee te passeren. Bovendien is het een fietsroute.”

De tractorsluis in de Medelaar.© kma

Vergelijken

Schepen De Cordt zei wel dat er meermaals tellingen zijn gebeurd in de door Sleeuwaert genoemde straten. Die tellingen zullen in mei herhaald worden, zodat er vergeleken kan worden. “Momenteel is het op de Kapellei sowieso al veel drukker dan normaal, door de werken op de E43/E313 aan de brug in Ranst. Wij voelen tot in Sint-Antonius dat effect als de snelweg dichtslibt.”

Raadslid Wouter Bollansée (Vlaams Belang) stelde voor om de tractorsluis toch tijdelijk weg te halen en desnoods de Medelaar enkelrichting te maken in de richting van Halle, zodat het probleem met het kruisen van voertuigen op de smalle baan er geen probleem meer is. Zwaar vervoer mag er sowieso niet door, maar het bestuur wil hier niet op ingaan.

De einddatum voor de rioleringswerken is december 2024.

© kma

 (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners