Themabeeld.© Getty Images

Amerikaanse soldaat gevangengenomen tijdens reis in Rusland: “Bestal zijn Russische vriendin”

Een Amerikaanse soldaat zit in de cel in het oosten van Rusland. Dat heeft het leger van de VS bekendgemaakt. De militair zou ervan beschuldigd worden zijn Russische vriendin bestolen te hebben.

adb
Bron: Reuters, Bloomberg, NBC News

“Op 2 mei 2024 hebben Russische autoriteiten in Vladivostok, Rusland, een Amerikaanse soldaat gearresteerd op beschuldiging van crimineel wangedrag”, verklaarde het leger maandag. Moskou lichtte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in, in overeenstemming met het Verdrag van Wenen, klinkt het. Buitenlandse Zaken bracht zijn familie op de hoogte en biedt consulaire steun, aldus legerwoordvoerder Cynthia O. Smith. Het leger weigerde meer details te onthullen “wegens de gevoeligheid van de zaak”.

Meerdere Amerikaanse functionarissen hebben wel anoniem met de pers gesproken, en gezegd dat de soldaat gestationeerd was in Zuid-Korea. Sergeant Gordon Black (34) zou zijn missie daar afgerond hebben en binnenkort overgeplaatst worden naar Texas, schrijft NBC News. Voor hij naar de VS terugkeerde, zou hij zonder toestemming van zijn oversten naar Vladivostok gereisd zijn om een vrouw te bezoeken met wie hij een relatie had. Volgens de Amerikaanse functionarissen zit hij in voorhechtenis en wordt hij ervan beschuldigd een vrouw bestolen te hebben.

Het Russische dagblad Izvestia schrijft op basis van een anonieme bron dat de sergeant via het internet een vrouw had ontmoet uit Vladivostok. Volgens de krant woonde het koppel een tijdje samen, maar sloeg hij haar en stal hij 200.000 roebel (zo’n 2.000 euro) van haar.

“Amerikanen moeten vertrekken uit Rusland”

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde alleen bevestigen dat “een Amerikaans staatsburger is gevangengenomen in Rusland”. “We herhalen onze sterke waarschuwingen over het gevaar voor Amerikaanse burgers in de Russische Federatie. Amerikaanse burgers die in Rusland wonen of reizen moeten onmiddellijk vertrekken, zoals vermeld in ons reisadvies voor Rusland.”

Woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby zei aan reporters in het Witte Huis dat de regering op de hoogte is van de detentie van de soldaat.

De Amerikaanse regering lobbyt al geruime tijd bij Moskou om meerdere Amerikanen vrij te laten die volgens de VS onterecht worden vastgehouden, onder wie Wall Street Journal-reporter Evan Gershkovich en Paul Whelan, die beiden beticht worden van spionage. Whelan werd daarvoor in 2020 veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER