NOS NieuwsAangepast

'Als jij niet wil betalen met bitcoins, dan ga je betalen met jouw leven'

  • Charlotte Waaijers

    redacteur Economie

  • Charlotte Waaijers

    redacteur Economie

Slaagt het Openbaar Ministerie erin om een internationaal netwerk op te rollen waarin vermoedelijk miljoenen euro's via bitcoins zijn witgewassen? Vier Rotterdammers en een Schiedammer stonden hier deze week voor terecht. Zij speelden een cruciale rol tussen drugshandelaren en de bovenwereld, stelt het OM. Er zijn gevangenisstraffen tot zes jaar geëist.

Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank in een verwante zaak al vijf verdachten voor hun rol als bitcoinverkopers. Maar het zijn volgens het OM de bitcoinhandelaren, de 'bitcoincashers', die de hoofdrol spelen. Zij maken het mogelijk om bitcoins die criminelen verdienen in te ruilen voor cash, een belangrijke stap om het geld wit te wassen.

Anonieme advertentie

Heel makkelijk is Audrius G. niet te vinden. Hij heeft geen kantoor, geen eigen website en handelt niet onder zijn eigen naam. Voor zijn klanten is dat geen probleem. Zij kunnen hem, onder een valse naam, via een advertentie op het dark web vinden. Op handelsplaatsen binnen dat meer verborgen deel van het internet, waarop ook veel criminelen actief zijn, biedt G. zich aan als bitcoincasher.

Criminelen die voor hun diensten zijn uitbetaald in bitcoins kunnen hun cryptomunten aan 'cashers' als G. verkopen voor contant geld. Ze krijgen van G. weliswaar minder dan ze op de reguliere markt voor hun bitcoins zouden krijgen, maar via deze weg kunnen ze wel hun munten witwassen.

Dat geld krijgen ze pas nadat G. de bitcoins heeft kunnen slijten. Om dat te doen, stort G. deze bitcoins van onduidelijke afkomst op een wallet, zeg maar de bitcoinrekening, van zichzelf, of van zijn twee compagnons.

Alle drie verkopen ze deze bitcoins vervolgens aan reguliere bitcoinbedrijven, die hun gewoon op hun bankrekeningen uitbetalen in euro's.

Vervolgens nemen de drie een deel van het geld van hun rekening contant op, om hun klanten te kunnen uitbetalen zonder daarbij een spoor achter te laten. De rest van het geld houden ze zelf, als winst.

Voor het OM is het echter duidelijk dat het criminelen waren die hun bitcoins bij G. brachten. Ruilen bij G. is namelijk duur, zo'n 28 keer duurder dan bij een regulier wisselkantoor. De enig denkbare verklaring voor het feit dat iemand zijn cryptomunten zo onvoordelig zou ruilen, stelt het OM, is dat ze er volledige anonimiteit voor terugkrijgen. In tegenstelling tot reguliere bitcoinbedrijven stellen G. en zijn handlangers geen vragen over waar de bitcoins vandaan komen en vragen ze niet om persoonsgegevens.

'Betaal of ga dood'

Maar de handel gaat niet vlekkeloos. G. krijgt ruzie met een van zijn klanten, Youssef A. Bij hem zegt het OM ook 21,5 kilo drugs en bijna 100.000 xtc-pillen te hebben gevonden. Samen met zijn broer, een andere verdachte in deze zaak, bezit hij zo'n 24.000 bitcoins. Ook hebben ze bij elkaar meer dan 6 miljoen euro op hun rekeningen staan en nog eens ruim 5 miljoen euro contant.

In maart 2015 begint A. G. te bedreigen, volgens het OM. De reden: hij wil dat G. hem bitcoins terugbetaalt. Als hij dat niet doet, vermoordt hij hem en zijn familie, zou hij via de telefoon, apps en e-mail laten weten.

G. laat dit niet over zijn kant gaan. Op 31 maart zoekt hij volgens justitie A. en een handlanger op in Rotterdam. Hij grijpt A. bij zijn kaak, stompt en schopt hem en zegt: "Je moet niet schreeuwen". Ook zet hij een taser op zijn lichaam. Uiteindelijk pakt hij vijf mobiele telefoons af, van A. en zijn handlanger.

Ondertussen beginnen de transacties van de verdachten op te vallen. Banken zien dat er grote hoeveelheden geld worden bijgeschreven, die daarna direct contant werden opgenomen. Ze trekken aan de bel en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst begint een onderzoek.

Uit dat onderzoek blijkt volgens het OM dat een groot deel van de verhandelde bitcoins in aanraking is geweest met het dark web.

De officier van justitie heeft zes jaar cel geëist tegen A. en vier jaar tegen G., waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Tegen de overige verdachten lopen de eisen uiteen van twee tot tweeënhalf jaar. De uitspraak is op 30 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl