Marghem jaagt voor- en tegenstanders op stang

© blg

De energiefactuur voor bedrijven blijft ook na de langverwachte studie-Albrecht dé struikelsteen van het Energiepact. Dat alleen de MR de studie kan inzien, wekt wrevel.

wwi

Wie a zegt moet ook b zeggen. Het spreekwoord behoort duidelijk niet tot het vocabularium van minister van Energie Marie Christine Marghem (MR). De minister heeft één cijfer prijsgegeven uit de langverwachte berekeningen van de Gentse professor Johan Albrecht over de kostprijs van de kernuitstap, maar zwijgt over de rest.

Marghem geeft wel het goede nieuws uit de studie: de uitstap uit kernenergie zal de factuur voor een modaal gezin – met een jaarlijks verbruik van 3.500 kWh – jaarlijks met hooguit 15 euro doen stijgen, of 18 euro btw inbegrepen. Dat komt neer op een prijsstijging met ongeveer 2 procent, vergeleken met een scenario met kerncentrales. Later wordt het verschil kleiner.

Over het andere onderdeel van de studie, dat over de bedrijven, wilde de minister niets zeggen, en daar heeft ze haar redenen voor: het ligt politiek te gevoelig. De discussie gaat al de hele tijd over de vraag of de energie-intensieve industrie in België leefbaar blijft na een kernuitstap. Vooral de N-VA maakt zich daar zorgen over en vroeg daarom extra berekeningen over de gevolgen van de kernuitstap op de energieprijs.

Uit de weinige cijfers die Marghem bekendmaakte, valt af te leiden dat die discussie niet van de baan is. De factuur per MWh stijgt in het voorbeeld van de minister met 4,3 euro. Voor de bedrijven met het allerhoogste verbruik, meer dan 100 gigawattuur per jaar, zou dat dus neerkomen op een bijkomende factuur van minimum 430.000 euro.

Marghem maakt er geen groot geheim van dat daar inderdaad het kalf gebonden ligt. Volgens haar zullen er maatregelen nodig zijn om de competitiviteit van bedrijven te vrijwaren na de kernuitstap. Daarmee drijft ze de kostprijs van het Energiepact verder op – het voorziet namelijk al in een subsidiemechanisme voor gascentrales. Zelf acht Marghem een Energiepact binnen handbereik. Maar haar handelwijze wekt ongenoegen op in oppositie én meerderheid. Behalve bij de MR, want behalve minister Marghem heeft ook premier Michel de studie. ‘Een vreemde manier van werken’, vindt N-VA-Kamerlid Bert Wollants. ‘Zo breng je een Energiepact niet dichterbij.’ CD&V-Kamerlid Leen Dierick vindt de houding van Marghem ‘niet wijs’.

De minister zelf blijft bij haar standpunt. Volgens haar moest de kostprijs voor gezinnen nu al geweten zijn. Ook de prijs voor bedrijven bekendmaken, ligt te gevoelig. Het is nu aan de premier om in aparte contacten met zijn vicepremiers de mogelijkheden voor een compromis af te tasten