camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 ISOPIX

politiek

Wat gaat de Vlaamse regering in 2019 doen?

200 miljoen euro extra budget voor Welzijn

BrusselMinister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft zich voor zijn laatste Septemberverklaring niet ingehouden. Hij las gisteren 43 pagina’s voor over wat de oppositie afdeed als “gestoef”. In elk geval is de begroting voor 2019 in evenwicht en ligt er 580 miljoen euro op tafel voor nieuw, structureel beleid, waarvan 200 miljoen voor Welzijn.

Liliana CASAGRANDE

Vanaf 2019 komt er 580 miljoen euro per jaar extra voor nieuw én structureel beleid. Plus nog eens 85 miljoen euro voor eenmalige maatregelen. Het grootste deel van dat nieuwe budget (280 miljoen) is voor Onderzoek en Ontwikkeling. Dat geld gaat onder meer naar het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek en naar Flanders Future Techfund, een nieuw fonds om de toptechnologie van de Vlaamse onderzoekscentra sneller naar de markt te laten doorstromen.

Welzijn

“Welzijn krijgt 200 miljoen euro extra, waardoor het groeipad van 500 miljoen euro dat afgesproken was bij het begin van de legislatuur, ook gerealiseerd is”, zegt minister-president Bourgeois.

“Daarvan gaat 100 miljoen euro naar personen met een handicap”, legt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) uit. “Sinds de start van deze legislatuur is het budget voor personen met een handicap in totaal met 330 miljoen euro opgetrokken.”

“Wij zijn blij met die 100 miljoen, maar we zouden ook graag weten hoeveel er nu nodig is om die volledige wachtlijst van 14.000 mensen weg te werken”, reageert Marc Vangestel van de vzw Opvang Tekort. “Die cijfers krijgen we nooit te zien.”

Kinderen en jongeren

Voor kinderopvang komt er 37 miljoen euro extra. Jongerenwelzijn krijgt 34 miljoen voor onder meer uitbreiding van de capaciteit.

Kinderarmoede

Geert Bourgeois is trots op de hervorming van de kinderbijslag die ook voorziet in sociale toeslagen. “Daardoor zal de kinderarmoede met 10 procent dalen.”

Bourgeois had in ‘Villa Politica’ ook gezegd dat de term armoederisico gerelativeerd moet worden. Dat leverde hem meteen kritiek op van Groen.

Jongdementen

De 1.800 jongdementen die in een Vlaams woonzorgcentrum verblijven, krijgen vanaf volgend jaar een korting op de factuur. Voor de gespecialiseerde woonzorgcentra komen er extra middelen.

Woonzorgcentra

De Vlaamse woonzorgcentra krijgen 22 miljoen euro om meer personeel in te zetten en zo de kwaliteit te verbeteren.

Premies

Wie volgend jaar een warmtepompboiler installeert krijgt een premie van 400 euro. Wie een huis sloopt in een gemeente waar hiervoor het verlaagde btw-tarief niet geldt, krijgt 7.500 euro.

Onderwijs

Voor onderwijs komt er in totaal 395 miljoen euro bij, waardoor het totale budget groeit tot een stuk boven de 12 miljard euro. Onderwijs heeft het grootste budget in Vlaanderen, meteen gevolgd door Welzijn dat ook al boven de 12 miljard euro zit. Voor het basisonderwijs komt er in 2019 100 miljoen euro bij, waarvan 45 miljoen voor de bijsturing van het M-decreet en de nieuwe cao. Het nieuwe lerarenplatform dat in oktober start is ook al goed voor 15 miljoen euro.

Oppositie“Dit is geen regering die ons voorbereidt op de toekomst”, vindt Vlaams Parlementslid Johan Danen van Groen. “De euforie is misplaatst. De wachtlijsten in de zorg blijven lang, de kinderarmoede neemt toe, de CO2-uitstoot is te hoog.”

“Bourgeois stoeft met een begroting in evenwicht maar hij vergeet er bij te zeggen dat het vooral de gezinnen zijn die hiervoor de grootste inspanningen hebben gedaan”, zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a). “De tarieven voor de kinderopvang zijn verhoogd, we hebben minder en duurder openbaar vervoer en hogere stroom- en waterfacturen. Ik ben wel tevreden met het extra geld voor sociale economie.”

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Jo Vandeurzen