Een paraplu is geen overbodige luxe de komende dagen.
Foto: Belga

Aprilse grillen maken naam waar: regen en kou nog zeker tot na het weekend

De aprilse grillen hebben de laatste dagen hun naam opnieuw waargemaakt en het ziet er niet naar uit dat het snel zal beteren. Nog tot na het weekend worden regenbuien en kou voorspeld. "Het is niet abnormaal dat we voor deze tijd van het jaar lage temperaturen halen", zegt weervrouw Sabine Hagedoren.

Begin april kregen we nog mooie lentedagen voorgeschoteld met veel zon en warme temperaturen. Wie dacht dat het de start zou zijn van een mooie lente, komt bedrogen uit. De voorbije dagen hebben 'de aprilse grillen' hun naam waar gemaakt en dat blijft nog zeker zo tot na het weekend.

Vandaag wordt het wel overwegend droog, met in de loop van de dag wisselend tot zwaarbewolkt met plaatselijke buien. De temperaturen liggen tussen 6 en 12 graden en er staat een matige wind.

Het blijft dus fris voor de tijd van het jaar. "Maar dat is niet abnormaal", aldus weervrouw Sabine Hagedoren. "In april krijgen we wel vaker te maken met zeer lage temperaturen, veel wind en heel wat buien. Dat zijn nu eenmaal de aprilse grillen."

We zijn dus het afgelopen weekend verwend geweest met het zachte weer. Vannacht wordt het zwaarbewolkt met regen. Er staat dan een matige wind, maar aan de kust kan het waaien tot 60 kilometer per uur.

Wallonië heeft alvast het winterplan gereactiveerd om de wegen veilig te houden, omdat er lage temperaturen en smeltende sneeuw wordt verwacht. Het winterplan geldt tot 26 april en in de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Daar zullen de temperaturen rond het vriespunt schommelen. Weggebruikers krijgen de raad om voorzichtig te zijn op de wegen.

Fris weekend met kans op regen

Morgen trekt een regenzone zuidoostwaarts door ons land en in de Hoge Ardennen kan er aanvankelijk nog smeltende sneeuw vallen. De wind zal matig tot krachtig waaien, met kans op rukwinden tot 60 kilometer per uur. Het wordt maximaal 11 graden.

Zaterdag wordt het wisselend bewolkt met enkele buien. Zondag wisselen opklaringen en bewolkte tot zwaarbewolkte perioden elkaar af en is er kans op regen. Het hele weekend liggen de temperaturen tussen de 5 en 10 graden. Aan de kust kan het zowel zaterdag als zondag stevig waaien, in de rest van het land is er een matige wind.

Ook maandag is het nog wisselend bewolkt met enkele buien en wordt het nog kouder, met maar 3 tot 8 graden.

Meest gelezen