Direct naar artikelinhoud

Maggie De Block (Open Vld) boos: "Op de kap van de patiënt proberen de kinesisten nu hun gelijk te halen"

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).Beeld EPA

De beroepsvereniging van kinesitherapeuten, Axxon, vraagt haar leden om de tariefafspraken van het Riziv niet meer te respecteren waardoor ze hogere vergoedingen kunnen vragen. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is misnoegd hierover. Ze vindt het niet kunnen dat Axxon daarmee komt nadat de vereniging eerst een akkoord met het Riziv heeft ondertekend. 

Geconventioneerde dokters of kinesitherapeuten moeten zich aan de tariefafspraken houden. Dat biedt het voordeel voor de patiënt dat hij niet plots voor een onaangename financiële verrassing komt te staan. Voor de zorgverstrekker staat tegenover de conventie een aantal voordelen. In een opiniestuk roept Axxon vandaag haar leden op de tariefafspraken niet langer te respecteren. Ze wil daarmee een "opwaardering" van het beroep afdwingen.

'Op de kap van de patiënt proberen de kinesisten nu hun gelijk te halen'
Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid (Open Vld)

Haar reactie in De ochtend op Radio 1 maakt duidelijk dat minister De Block absoluut "niet te spreken" is over de oproep. Ze wijst erop dat Axxon weliswaar de enige beroepsvereniging in de sector is, maar niettemin maar een klein aandeel vertegenwoordigt.

'Een woord is een woord'

Bovendien is de minister er "niet mee gediend" dat die oproep volgt na maanden onderhandelen, waardoor er meer middelen naar de sector gaan. "Een woord is een woord en een ondertekening is een ondertekening", aldus De Block, die de vereniging verwijt "zich nu niet aan de afspraken te houden". "Op de kap van de patiënt proberen ze nu hun gelijk te halen."

De Block wijst erop dat kinesisten die zich conventioneren, aanspraak kunnen maken op premies die tot 3.500 euro kunnen oplopen. Ze citeerde ook afspraken over de indexering en de groeinorm. De Block overweegt de kinesisten persoonlijk aan te schrijven "met tekst en uitleg". Het zou volgens de minister "goed zijn mocht er een betere vertegenwoordiging van de kinesitherapeuten zijn". Want met deze oproep maakt Axxon "zich als beroepsvereniging compleet ongeloofwaardig".

Voorstander van hoger bedrag

Volgens prof. dr. Lieven Annemans, als gezondheidseconoom verbonden aan de UGent, is het duidelijk dat de kinesisten hiermee een krachtig signaal van protest willen geven. Hij verwacht niet dat er buitensporige erelonen zullen worden gevraagd. "De kinesisten willen gewoon een signaal geven, en dat op zich is al krachtig genoeg."

Zelf is de professor er voorstander van om kinesisten een hoger bedrag per sessie te laten verdienen. Maar dan moeten ze wel vermijden dat meerdere patiënten tegelijk worden behandeld, want dat kan ten koste gaan van de kwaliteit. De professor werkt aan een project om op termijn te evolueren naar een systeem van betaling per dienstverlening, waarbij de kinesist een vast bedrag voor een behandeltraject krijgt.