Direct naar artikelinhoud
Muziek

Kanye West geeft openhartig interview: "Ik dacht voortdurend aan zelfdoding"

Kanye West.Beeld EPA

Na zijn controversiële uitspraken over het Amerikaanse slavernijverleden en Trump heeft hiphopartiest Kanye West een openhartig interview gegeven aan The New York Times. We zetten de meest in het oog springende passages even op een rij.

"Ik dacht voortdurend aan zelfdoding. Het was altijd een optie... zoals Louis CK (Amerikaanse stand-upcomedian, nvdr) zei: 'Ik scrol door de opties en weeg alle mogelijkheden af'", zegt Kanye West. 

In een gesprek met een journalist van The New York Times praat de artiest over zijn bipolaire stoornis en de trots die hij voelt nu hij "leert geen medicatie te gebruiken", of als hij "maar één pil" heeft "geslikt in de afgelopen zeven dagen". 

Kuddementaliteit

Kanye's mentale gezondheid is al enige tijd een discussiepunt. Zelf wijdt hij er nu over uit. Met de hulp van motivational speaker Tony Robbins zou de artiest zijn leven weer op de rails hebben gekregen na een periode van veel medicatie en weinig zelfvertrouwen. "Ik leefde in een soort universum gecreëerd door een kuddementaliteit. Ik raakte mezelf erin kwijt. Toen zat ik heel diep", aldus West. "Kijk nu in mijn ogen, en je ziet dat ik niet meer zo diep zit als toen."

'Een artiest moet op een bepaalde manier onverantwoordelijk kunnen zijn, zoals een driejarige'
Kanye West

Opmerkelijk zijn zijn uitspraken over artistieke verantwoordelijkheid – of vooral het gebrek daaraan. "Een artiest moet op een bepaalde manier onverantwoordelijk kunnen zijn; dat is een van de grote privileges van een artiest – zoals een driejarige."

Steunbetuigingen voor Trump

Naast een gesprek over zijn mentale gezondheid, deed Kanye ook een boekje open over zijn openlijke steunbetuigingen aan het adres van de Amerikaanse president Trump. Zijn opmerkingen deden heel wat stof opwaaien in de afgelopen weken. De hiphopper maakte ze dan ook niet zomaar. "Ik had het het idee dat er beroemdheden waren die stemden voor Trump, maar te bang waren om het bekend te maken. Tegen mij zeiden ze wel dat ze voor hem gingen stemmen", aldus Kanye West. 

'Ik ben niet bang om te zeggen wat ik denk en ik vind Trump goed'
Kanye West

West wil zijn mening openlijk delen omdat hij weigert zijn gedachten langer te filteren. "Ik ben niet bang om te zeggen wat ik denk en ik vind Trump goed. Wat hij zegt, klinkt goed. En ik ben me er ook van bewust dat er mensen zijn die mij wel goed vinden, maar Trump niet." 

West benadrukt echter dat hij het niet met elke beslissing van de president eens is, waaronder de veelbesproken 'moslimverbod'. 

Kim Kardashian-West en Kanye West.Beeld Photo News

West sprak zich ook uit tegen de verwachting dat hij, als een zwarte man, zou moeten stemmen voor Hillary Clinton. "Het was als een gearrangeerd huwelijk, ofzoiets. En dan denk ik, zij is niet de persoon met wie ik wil trouwen", aldus West. 

Slavernij

"Als je hoort over vierhonderd jaar slavernij... vierhonderd jaar? Dan klinkt dat als een keuze", zei Kanye West in een veelbesproken interview met TMZ. Hij verduidelijkt zijn uitspraken. "Ik zei dat het idee om vierhonderd jaar in een bepaalde situatie vast te zitten voor mij klinkt – klinkt – als een keuze. Ik zei nooit dat het een keuze was. Ik zei nooit dat slavernij, zoals geketend zijn, een keuze was. Als je mijn videoclip bekijkt, begrijp je hoe mijn geest werkt. Daarin ga ik van vierhonderd jaar slavernij naar vierhonderd jaar in een mentale gevangenis." 

Al zijn recente uitspattingen in de media zouden gezorgd hebben dat zijn huwelijk met Kim Kardashian-West onder druk staat. Hij zou familieleden hebben gebeld om te vragen of ze echt een scheiding overwoog. "Dat was een echt gesprek, ja", bevestigt West.

Het hele interview met The New York Times is hier te lezen.