Direct naar artikelinhoud
Internet

Proximus lanceert nieuw mobiel aanbod, maar neemt het niet al te nauw met netneutraliteit

Nieuwe pakketten mikken op millennials
Beeld EPA

Proximus kondigt een nieuw mobiel aanbod aan. Epic Beats geeft millennials de mogelijheid eindeloos muziek te streamen. Epic Stories is dan weer een onbeperkte datalimiet voor zeven socialemedia-apps. Vraag is of het aanbod de regels van de netneutraliteit niet schendt.

Proximus wil een mobiele ervaring op maat aanbieden voor millennials, leest het persbericht. Twintigers en dertigers zijn niet geïnteresseerd in telefoneren, ze hebben data nodig om te WhatsAppen, Instagram te checken, muziek te beluisteren en YouTube-video's te bekijken. 

Met Epic Stories kunnen gebruikers onbeperkt Facebook, Facebook Messenger, Instagram, Pinterest, Snapchat, Twitter en WhatsApp gebruiken voor 19,99 euro per maand. Daarnaast kriigen gebruikers 3 GB extra data voor ander mobiel dataverbruik, 60 minuten belkrediet en onbeperkte sms’en.

Bij Epic Beats betaal je 24,99 euro per maand en kun je daarbovenop ongelimiteerd muziek streamen via Apple Music, Deezer, Google Play Music, Soundcloud en Spotify.

Nu Proximus een aantal diensten 'gratis' aanbiedt in zijn pakketten geeft het apps als Facebook, Twitter en Spotify voorrang op ander internetverkeer

Het aanbod lijkt op het eerste gezicht heel aantrekkelijk omdat je als gebruiker heel wat functies onbeperkt kan gebruiken. Vraag is of het aanbod niet in strijd is met de Europese regels rond netneutraliteit. Die bepalen dat internetproviders elk stukje data gelijk moeten behandelen.

Vrije toegang tot het web

Nu Proximus een aantal diensten 'gratis' aanbiedt in zijn pakketten geeft het apps als Facebook, Twitter en Spotify voorrang op ander internetverkeer. 

In december riep Proximus-CEO Dominique Leroy nog op om de netneutraliteit in Europa op te heffen. Netneutraliteit is volgens haar belangrijk om vrije toegang te garanderen voor kleine spelers. "Maar het gaat te ver als spelers zoals Google, Netflix en Facebook steeds meer capaciteit nodig hebben – door bijvoorbeeld HD- en 4K-televisie aan te bieden – maar daar niets voor moeten betalen. De gratis distributie heeft hen groot gemaakt."