© Karin Nelissen

© Karin Nelissen

© Karin Nelissen

© Karin Nelissen

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Dorpsraad Kermt viert 5-jarig bestaan met debat over burgerparticipatie

Op vrijdag 17 november vierde de Dorpsraad Kermt haar vijfde verjaardag tijdens haar jaarlijkse Open Forum in zaal Kermeta. Heel wat Kermtenaren konden daar hun ‘zeg’ weer doen, nadat ze getuige waren van een inspirerend debat over burgerparticipatie.

Karin Nelissen

Het panel vooraan werd bemand door een aantal Hasseltse politici: Valerie Del Re (Sp.a), Joost Venken (Groen), Joske Dexters (NVA) en Maryam Jamshid (CD&V). Buiten de politiek zaten ook Bart Maes (Dorpsraad Kermt) en Prof. Dr. Eric Lancksweerdt (UHasselt) mee aan tafel. Het debat werd professioneel aan elkaar gepraat door Bart Cortoos, die we kennen van de VRT, en tevens een ex-Kermtenaar is. Hij wist elk panellid zijn of haar standpunt handig te ontfrutselen over het idee om de burger meer te betrekken in het gemeentelijk beleid. Conclusie was dat burgerparticipatie zeker de weg is die we met z’n allen moeten inslaan omdat het een absolute meerwaarde is. Maar het is voor alle partijen nog een leerproces om ermee om te gaan, onder meerdere op vlak van communicatie, zodat ook elke burger bereikt wordt. Tevens werd er aangehaald dat dorpsraden door de politiek een meer formele positie moeten krijgen.

De Dorpsraad Kermt kan uit de eerste vijf jaar alleszins al een aardig lijstje van mooie projecten voorleggen. De recente opening van het wandelnetwerk Herkenrodebossen, de naschoolse opvang Krispie, de Kindersamentuin en het masterplan voor jeugd en het sportcentrum Ten Hove zijn daar voorbeelden van. Bij deze zaken kwam het initiatief telkens van de Dorpsraad, die middels haar structuur daarvoor eerst een draagvlak zocht binnen de Kermtse gemeenschap. In het vervolgtraject ging men dan op zoek naar partners waarbij de stad Hasselt bijna altijd een van de partijen was. Vijf jaar burgerparticipatie blijkt voor beide partijen een positieve ervaring te zijn.

Tijdens de avond werden ook enkele projecten voorgesteld die op stapel staan voor Kermt. Michel Carlier vertelde dat de plaatselijke voetbalclub KSK Thor Hasselt haar jeugdwerking nog verder gaat uitbouwen door samenwerking met S.K. Herkenrode en de aanleg van een kunstgrasplein. Jef Vanlaer van KSA Limburg kwam de bouwplannen van hun toekomstig hoofdkwartier op Ten Hove uit de doeken doen en André Beenaerts vertelde meer in detail hoe dit alles past in het masterplan voor het jeugd- en sportcentrum Ten Hove. Dat laatste werd recent goedgekeurd door het schepencollege nadat het uitgetekend werd door een werkgroep van de Dorpsraad.

Er werd ook nog tijd gemaakt om twee Kermtse goede doelen in de kijker te zetten. Kom-op-tegen-kanker en vzw Welzijn zetten zich al jaren in voor hun goede doel en kwamen dat met veel plezier toelichten. Beide kregen ze van de Dorpsraad Kermt een cheque van 250 euro overhandigd. Daarmee kon Kom-op-tegen-kanker Kermt uiteindelijk 10.250 euro overhandigen aan de voorzitster van KOTK Limburg, die dit met zeer veel waardering in ontvangst nam. De avond werd afgesloten met een receptie voor het 5-jarig bestaan, waar er met de sprekers nog druk nagepraat werd over het thema van de avond. De avond inspireerde weer enkele Kermtenaren om hun diensten aan te bieden bij de Dorpsraadwerking. Het was alweer een geslaagde avond voor Kermt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer