Direct naar artikelinhoud

Wereldvrede? Zonder Mount Mantap kán Kim Jong-un helemaal geen kernproeven doen

De berg waar Noord-Korea altijd zijn ondergrondse kernproeven hield, is inderdaad gedeeltelijk ingestort. Vorig jaar september, na de zesde en zwaarste kernproef waren er al aanwijzingen dat Mount Mantap in het noordoosten van Noord-Korea was bezweken. Nu hebben meerdere Chinese wetenschappers dat onafhankelijk van elkaar bevestigd. Dat meldt de Hongkongse krant South China Morning Post.

Vorige week verraste de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vriend en vijand met de mededeling dat rakettesten en kernproeven niet meer nodig waren en dat Punggye-ri, het centrum voor kernproeven, ‘zijn missie vervuld had’.Beeld AP

Vorige week verraste de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vriend en vijand met de mededeling dat rakettesten en kernproeven niet meer nodig waren en dat Punggye-ri, het centrum voor kernproeven, ‘zijn missie vervuld had’. Dat leek een Noord-Koreaanse onderhandelingsstrategie om zoete broodjes te bakken aan de vooravond van de topontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea, die vrijdag plaatsvindt. 

Zowel de Amerikaanse president Trump als zijn Zuid-Koreaanse collega Moon prees Kim om zijn ‘koerswijziging’. Noord-Korea deed het besluit van Kim voorkomen als een nieuw hoofdstuk voor de wereldvrede, maar nu blijkt dat Punggye-ri niet meer bruikbaar is voor kernproeven. Zelfs als Kim ze zou willen houden, heeft hij er simpelweg de faciliteiten niet voor.

Zelfs als Kim zou willen, heeft hij simpelweg de faciliteiten niet voor een kernproef.Beeld Reuters

Wereldvrede

Na de laatste test - een explosie van 100 kiloton – is er van de testfaciliteit niet veel meer over dan ‘breekbare fragmenten’, aldus een studie van Lianxing Wen, geoloog van een universiteit in de provincie Hefei. Wen beschrijft hoe een klap een krater in het binnenste van de berg sloeg, waarna een stuk van Mount Mantap op zo’n 500 meter van de top instortte. Wen analyseerde satellietbeelden en seismografische gegevens voor zijn studie, die volgende maand wordt gepubliceerd in het blad Geophysical Research Letters.

Kim Jong-un.Beeld Anp

Instabiel

Japanse media meldden destijds dat er door het instorten van tunnels naar het testcentrum tweehonderd mensen waren omgekomen. Dat werd toen niet bevestigd, maar twee weken na de test zouden de Noord-Koreanen hun topgeoloog voor overleg naar het gerenommeerde Beijingse Instituut voor Aardwetenschappen hebben gestuurd. Toen was al duidelijk dat de berg ‘instabiel’ was geworden: Chinese wetenschappers zeiden indertijd al dat Mount Mantap ‘moe was getest’, en Noord-Korea kondigde aan met kernproeven op land te stoppen.

‘Op basis van verschillende Chinese onderzoeken is maar één conclusie mogelijk: het hele testcentrum ligt in puin’, aldus Zhao Lianfeng van het Instituut voor Aardwetenschappen tegen South China Morning Post.

Schoorsteen

Vorige maand sloeg een ander Chinees onderzoeksteam al alarm op grond van het feit dat de ineenstorting een ‘schoorsteen’ naar het binnenste van de berg had gecreëerd waardoor radioactief materiaal uit het testcentrum kan vrijkomen. Dat zou gemakkelijk naar China kunnen overwaaien.

China houdt naarstig in de gaten of er geen fall-out van kernproeven vrijkomt. Een andere zorg is dat de vulkaan Changbai op de Chinees-Koreaanse grens kan ontwaken als gevolg van de aardbevingen veroorzaakt door Noord-Koreaanse kernproeven.

China houdt naarstig in de gaten of er geen fall-out van kernproeven vrijkomt.Beeld Reuters