Flevoland blij met ‘afgewogen advies’

Foto: ANP

Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland zijn blij met het ,,afgewogen’’ advies dat de commissie-Van Geel woensdag heeft gegeven over de toekomst van de Oostvaardersplassen. ,,We beseffen heel goed dat het erg ingewikkeld was. Het gebied maakt veel sentimenten los’’, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra. Minister Carola Schouten (Natuur) ,,hoopt dat de rust terugkeert” nu het rapport er ligt.

De Oostvaardersplassen gaan samen met het Markermeer en de Marker Wadden mogelijk het nieuwe nationaal park Nieuw Land vormen. Later dit jaar verschijnt daarover een plan dat samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Flevolandschap is gemaakt. Flevoland is tevreden dat de commissie het conceptplan toejuicht. ,,De nieuwe natuur is niet alleen een opgave voor ons, maar ook voor Rijk, Lelystad en Almere.’’

GS komen in mei met een voorstel voor het nieuwe beheer van de Oostvaardersplassen. Provinciale Staten willen voor de zomervakantie een besluit nemen.

Landbouwminister Carola Schouten hoopt dat er nu ,,een langdurige oplossing komt voor de Oostvaardersplassen. Een oplossing die goed is voor de dieren, goed is voor het gebied en uitvoerbaar is voor Staatsbosbeheer.”

Over de voorstellen zelf die de commissie het provinciebestuur heeft voorgelegd laat Schouten zich niet uit. Ze gaf eerder te kennen dat ze in elk geval niet van plan is zelf weer de leiding te nemen over het beheer van het gebied, waarover nu de provincie gaat.

Als de provincie inderdaad wil dat de Oostvaardersplassen opgaan in een nieuw nationaal park, gaat het ministerie zich daarover buigen. Zo’n verzoek wordt volgens ingewijden doorgaans ingewilligd.