In mei en juni is het mogelijk jouw aangifte telefonisch te laten invullen door een medewerker van de FOD Financiën
Foto: DC Studio op Freepik.com

Hulp nodig bij het invullen van je belastingaangifte? Hier kan je terecht

Wie hulp nodig heeft met het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte, kan op verschillende plaatsen en kanalen terecht. Dat kan in de meeste gevallen gratis. 

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be

De website van de FOD Financiën

Op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD) vind je heel wat informatie zodat je zelf aan de slag kan gaan om je belastingaangifte in te dienen. Je vindt er een uitgebreide handleiding die je stap voor stap begeleidt bij het invullen van je belastingbrief. Zo vind je er onder meer de betekenis van de verschillende codes.

De FOD heeft een pagina met veelgestelde vragen over de aangifte.

Medewerkers van de FOD Financiën

In mei en juni is het mogelijk jouw aangifte telefonisch te laten invullen door een medewerker van de FOD Financiën. Om daarvoor een afspraak te maken, kan je naar het telefoonnummer bellen dat op (de bruine enveloppe van) je aangifte staat vermeld.

Een medewerker zal je op de dag van de afspraak opbellen om samen de aangifte in te vullen. Binnen de maand na het gesprek krijg je via de post een bevestigingsdocument. Dat moet je ondertekenen en terugsturen om je aangifte finaal in te dienen.

Je kan ook via datzelfde telefoonnummer een afspraak maken in de kantoren van de FOD Financiën in Brussel. Het algemene nummer van de FOD is 02 572 57 57.

De hulp van de FOD Financiën bij het invullen van de aangifte is niet bedoeld voor zelfstandigen of voor mensen die hun werkelijke kosten aangeven.

Zitdagen in je gemeente

Een 400-tal steden en gemeenten organiseren zitdagen waarop je hulp kunt krijgen om je aangifte in te vullen. Je vindt de lijst met de deelnemende gemeenten op de website van de FOD Financiën. Om een afspraak te maken, kan je best de website van je eigen woonplaats bezoeken of contact opnemen met je gemeentebestuur.

Iemand die het voor jou doet

Tot slot kan je overwegen om iemand in dienst te nemen die jouw aangifte voor je invult: een boekhouder, een accountant of fiscalist. Hou er rekening mee dat die dienstverlening een kostprijs heeft, dus informeer je goed vooraf. Het inhuren van een professional kan ervoor zorgen dat je geen aftrekposten over het hoofd ziet en dat je aangifte correct en volledig wordt ingevuld.

Meest gelezen