Direct naar artikelinhoud

Russische minister Lavrov: Amerikaanse aanklachten tegen Russen zijn 'gezwets'

Volgens Ruslands minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zijn de aanklachten in de VS tegen dertien Russen en drie Russische organisaties wegens bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen 'gezwets'. Lavrov verwees daarbij naar 'Amerikaanse functionarissen die elke (Russische, red.) bemoeienis ontkennen'. 'We zien de aanklachten, we zien de verklaringen. Totdat we de feiten zien, is het allemaal gezwets.'

Sergej Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken van Rusland in München.Beeld reuters

Lavrov deed zijn uitspraken zaterdag tijdens de veiligheidsconferentie in München. Kort na hem noemde Amerika's nationaal veiligheidsadviseur Herbert McMaster het bewijs echter 'onweerlegbaar'. Volgens hem tonen de aanklachten juist aan dat de Russische bemoeienis 'niet langer verhuld blijft, zoals vroeger, maar juist in het publieke domein komt'.

De Russische senator Kosatsjev vroeg McMaster waarom de VS geen dialoog met Rusland willen over cyberveiligheid. Zich beroepend op cijfers van Russische experts, claimde Kosatsjev dat de Amerikaanse cyberaanvallen op Rusland veel omvangrijker zijn dan omgekeerd.

'Het verbaast me dat er nog Russische cyberexperts vrij zijn,' antwoordde McMaster, 'als je ziet hoe druk ze het hebben gehad met het ondermijnen van onze democratieën.' Volgens McMaster zijn de Russische pogingen tot beïnvloeding niet effectief. 'Het enige effect van Russische steun aan extremistische groeperingen is dat ze ervoor zorgen dat het midden gaat samenwerken. In Washington is het heel moeilijk om een wet erdoor te krijgen, maar in het verdeelde Washington was de uitslag van de stemming over sancties tegen Rusland 98 tegen 2.'

Het enige effect van Russische steun aan extremistische groeperingen is dat ze ervoor zorgen dat het midden gaat samenwerken
Veiligheidsadviseur Herbert McMaster
Herbert McMaster.Beeld ap

Minsk-proces

Tijdens zijn toespraak in München liet Lavrov weten niets te zien in een nieuw Oekraïens initiatief voor een grote VN-vredesmacht in Oost-Oekraïne. Hij zei dat alleen het zogeheten Minsk-proces, waarbij behalve Rusland en Oekraïne ook Duitsland en Frankrijk om tafel zitten (zonder veel vooruitgang), kans van slagen heeft. 'Maar dit proces wordt gesaboteerd door Kiev met een militair scenario.' Een ontmoeting van de vier Minsk-landen, alle aanwezig in München, ging echter niet door dit weekend.

Eerder liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zich wel positief uit over het plan voor een robuuste VN-operatie. Zo'n operatie zou niet alleen de bestandslijn in Oekraïne zelf maar ook de grens tussen het conflictgebied en Rusland moeten bewaken - en toezien op uitvoering van de bepalingen van 'Minsk'. 'Het is het proberen waard,' aldus Gabriel.

De Duitse minister pleitte er ook voor dat, als Rusland zou instemmen met zo'n operatie, dit het begin zou kunnen zijn van 'een stap voor stap opheffen van de sancties' tegen Rusland. Deze sancties werden ingesteld na de Russische annexatie van de Krim in 2014 en het begin van het militaire conflict in Oost-Oekraïne, dat tot nu toe meer dan tienduizend slachtoffers eiste.

Een ander plan dat zaterdag in München het licht zag, kwam van de Britse premier Theresa May. Zij hamerde erop dat Groot-Brittannië nauw betrokken blijft bij de Europese veiligheid en stelde voor snel een Brits-Europees veiligheidspact te sluiten. May deed de handreiking dat als onderdeel van zo'n akkoord het VK binnen bepaalde EU-organen ook de toepassing van EU-recht zal accepteren, een gevoelig onderwerp voor de Britten in de Brexit-onderhandelingen. EU-president Claude Juncker liet echter meteen weten dat hoewel het inderdaad van belang is dat er een 'veiligheidsbrug' met het VK blijft, 'deze zaak niet vermengd moet worden met andere kwesties' in de Brexit-onderhandelingen.