Denemarken wil 70 km muur met Duitsland tegen varkenspest

Denemarken wil een 70 kilometer lange afsluiting langs zijn grens met Duitsland bouwen in een poging de Afrikaanse varkenspest te bedwingen. De afsluiting is ontworpen om wilde zwijnen en everzwijnen buiten te houden, die drager van de zeer besmettelijke virusziekte kunnen zijn. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar is wel dodelijk voor varkens. De besmetting komt voor in Oost-Europa en werd onlangs gemeld in Tsjechië. Een besmetting van de Deense varkenspopulatie zou grote economische gevolgen hebben voor het land.

Het hek zou 1,5 meter hoog en een halve meter in de grond verankerd worden. Andere voorziene maatregelen zijn het oprichten van runderroosters op wegen en paden die leiden naar Duitsland, strenge boetes voor onvoldoende ontsmetting van veetransporten en een versoepeling van de jachtwetgeving op everzwijnen. Het plan voor de grensafsluiting vereist de goedkeuring van het parlement. De centrumrechtse minderheidsregering krijgt alvast de steun van de Deense Volkspartij.

Ook Polen overweegt de oprichting van een hek aan zijn oostelijke grens, terwijl Duitsland onlangs plannen aankondigde om de jacht op everzwijnen uit te breiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER