Kansspelcommissie onderzoekt wedstrijd waarbij je voor 10 euro een Waals kasteel kan winnen

Godinne -

Een Waalse vastgoedmakelaar heeft een opvallende wedstrijd op poten gezet. Voor een lotje van 10 euro maakt iedereen kans op een eeuwenoud kasteel. De Kansspelcommissie heeft geen vergunning verleend en is alvast een onderzoek gestart. Bij een inbreuk riskeert de organisator een boete tot 800.000 euro.

Roel Damiaans

Vastgoedmakelaar Valère Duchenne uit Jambes in de provincie Namen heeft deze week de binnen- en buitenlandse pers gehaald met een opvallende wedstrijd. Hij is al 27 jaar eigenaar van Le Richmond in het nabijgelegen Godinne. Het kleine kasteel dat op de oever van de Maas ligt, dateert uit 1710 en was ooit de woning van oud-premier en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Paul-Henri Spaak. Er bestaan ook jeugdfoto’s van koning Boudewijn op het domein. Met zijn 900 vierkante meter bewoonbare oppervlakte en een tuin van 67 are is het kasteel echter te groot geworden om in te wonen voor enkel Duchenne en zijn echtgenote.

LEES OOK. Belgisch kasteel ter waarde van meer dan 1,5 miljoen euro kan je met een lotje van 10 euro winnen

Vastgoedmakelaar Valère Duchenne bedacht een wedstrijd met een eeuwenoud kasteel als hoofdprijs.© © 1000or.com

Een koper vinden voor dit unieke stuk vastgoed is niet evident en dus brainstormde de makelaar naar eigen zeggen bijna een jaar over een wedstrijd met het kasteel als hoofdprijs. De actie zal drie maanden duren. “Ik wil beklemtonen dat het geen loterij of kansspel is”, zegt Duchenne. “Ik heb dit doorgesproken met de mensen van de Nationale Loterij en heb goedkeuring gekregen.”

Bij de Kansspelcommissie zijn ze een andere mening toegedaan. “Deze persoon of zijn bedrijf vroegen bij ons geen vergunning aan. We stelden vrijdagochtend dan ook een onderzoek in”, zegt woordvoerder Stefaan Savenberg. “Wie in België een tombola wil organiseren moet een vergunning aanvragen bij de Nationale Loterij. Voor ons ziet het er op eerste zicht echter naar uit dat de actie voldoet aan alle karakteristieken van een kansspel, niet van een trekkingsspel.”

Schiftingsvraag

Volgens Savenberg is het nog te vroeg om te oordelen of de wedstrijd illegaal is. “Dat moet ons onderzoek uitwijzen. Het klopt dat elke deelnemer vragen moet beantwoorden. Twee kennisvragen en een schiftingsvraag waarbij je moet raden hoeveel de kavel - inclusief kasteel en gastenverblijf - vandaag waard is. Die waardebepaling moet nog gebeuren door een expert. Deelnemers moeten dus betalen om aan een wedstrijd deel te nemen en vervolgens gokken op het juiste antwoord om te kunnen winnen. De vermelding op de website dat de wedstrijd ‘goedgekeurd is door de Belgische Staat’ is vreemd. Ook dat zullen we nader bekijken.”

De achterkant van het kasteel.© © 1000or.com

Vijftien jaar geleden, bij de echtscheiding van zijn vorige vrouw, werd de waarde van Duchennes kasteel geschat op 1,5 miljoen euro. “Ik heb geen flauw idee hoeveel het pand vandaag waard is. Dat zal de expert moeten bepalen”, zegt de makelaar. Om aan dat oorspronkelijke bedrag te geraken, moeten er al 150.000 tickets verkocht worden. De organisator zegt dat hij het volste vertrouwen heeft.

Lukt dat niet, dan heeft Duchenne een achterpoortje voorzien: hij kan zich altijd uit de verkoop terugtrekken. In dat geval kunnen de deelnemers hun geld terugvragen of spelen voor een kleinere prijs: een BMW cabrio. En dan is er nog een geldsom van 200.000 euro voor wie vrienden, familie of kennissen kan overtuigen om deel te nemen aan de wedstrijd. Als een van die mensen Le Richmond wint, is het geld voorbehouden voor wie de winnaar heeft aangebracht.

Opmerkelijke vermelding op de website: ‘Goedgekeurd door de Belgische Staat’.© © 1000or.com

Boete tot 800.000 euro

“Ook voor deze onderdelen van de actie werd door de Kansspelcommissie geen vergunning verleend en deze zullen bijgevolg ook onderzocht worden”, aldus Savenberg. “Enkele jaren geleden is er de quasi identieke wedstrijd Une Maison pour Tous geweest waarbij deelnemers voor 10 euro een baksteen konden kopen en dan kans maakten op een woning. Wij hebben toen een pv opgesteld wegens een illegaal kansspel en het aan het parket overgemaakt.” In België is elke uitbating van kansspelen of weddenschappen zonder vergunning strafbaar. Het kan leiden tot een geldboete van 800.000 euro.

Klein detail: voor de eventuele winnaar van het kasteel zit er wel nog een addertje onder het gras. In de prijs zitten de notaris- en registratiekosten niet inbegrepen. Die kunnen oplopen tot 16,5 procent van de marktwaarde van de hele kavel.

“Het klopt dat de organisator met ons contact heeft opgenomen”, zegt woordvoerder Jérémie Demeyer van de Nationale Loterij. “Maar wij geven enkel vergunningen voor tombola’s en dat was hier niet het geval. Van een goedkeuring door de Nationale Loterij voor deze wedstrijd is dus geen sprake.”