Daan Soete (links) naast winnaar Gianni Vermeersch.© mpics

BK Gravel Turnhout

Daan Soete knap tweede achter oersterke Gianni Vermeersch: “Ik ben vrijuit mijn kans gegaan, maar er was er eentje beter”

Turnhout -

Daan Soete ging vandaag als een van de medefavorieten voor de nationale titel van start. Hij ontgoochelde geenszins. In de laatste rechte lijn moest hij finaal toch het hoofd buigen na samen met ploegmaat Toon Aerts alles te hebben gedaan om de zege te pakken op het BK gravel in Turnhout.

Karel Lemmens

LEES OOK. Gianni Vermeersch is de nieuwe Belgische kampioen gravel, Toon Aerts grijpt net naast podium

“Het was vandaag echt wel een zware wedstrijd”, liet de 29-jarige renner van Deschacht-Hens-Maes voor de huldiging op het podium weten. “De eerste honderd kilometer was het heel hectisch, met nog een groot peloton bijeen. Het was toen vooral zaak om je materiaal te sparen en niet plat te rijden in putten of op stenen. Ik heb geprobeerd om heel aandachtig te zijn, maar na verloop van tijd is dat mentaal heel vermoeiend. Bij het ingaan van de laatste ronde konden we wegrijden met een mooi groepje.”

Gianni Vermeersch zegeviert voor Daan Soete.© mpics

“Ik had verwacht dat we iets beter gingen ronddraaien, maar Vermeersch was hier een beetje de remmende factor”

Daan Soete

Renner Deschacht-Hens-Maes

“Ik had verwacht dat we iets beter gingen ronddraaien, maar Vermeersch was hier een beetje de remmende factor. Dan moet je wel een beetje op je tellen passen. Iemand als hij, die in het voorjaar zo sterk voor de dag kwam, zoals in Parijs-Roubaix, die heeft nog overschot in een wedstrijd van 150 kilometer in dit gezelschap. Ik heb toch eens geprobeerd om weg te rijden met een demarrage op 25 kilometer van het einde, maar hij kwam redelijk gemakkelijk weer aansluiten. Vanaf dan wist ik dat het vooral kijken naar hem ging zijn.”

veel sfeer op BK gravel© RTV

“Tweede was hoogst haalbare”

“Ik draaide iets te ver op toen we de laatste rechte lijn aansneden, en toen besefte ik dat tweede worden het maximaal haalbare was”, vertelt Daan Soete. “Beetje jammer, want ik had hiernaartoe gewerkt. Ik had een prima stage gehad met de ploeg, al ben ik vorige week jammer genoeg lichtjes ziek geworden in het vooruitzicht van Valkenburg. Daardoor startte ik vandaag met niet al te veel vertrouwen, maar soms is het ook niet slecht om in het begin wat afwachtend te koersen. De laatste 50 kilometer ben ik er trouwens doorgekomen.”

Toon Aerts strandt op een vierde plaats.© mpics

“Ik draaide iets te ver op toen we de laatste rechte lijn aansneden, en toen besefte ik dat tweede worden het maximaal haalbare was”

Daan Soete

Renner Deschacht-Hens-Maes

“Ik neem nu wel een weekje rust en dan rijd ik ook nog de Antwerp Port Epic. Vervolgens zijn er dan wat wegwedstrijden in functie van het BK mountainbike. Later dit seizoen ga ik me ook heel goed voorbereiden op het WK gravel dat in Leuven plaatsvindt”, aldus nog de Grobbendonkenaar.

“Lastig naar het einde toe”

Toon Aerts ontkende teleurgesteld te zijn met zijn vierde plaats. “Ik heb al een goeie week gehad met die zege in Valkenburg. Vandaag heb ik mee de koers kunnen maken en als het dan op een sprint aankomt, kan er van alles gebeuren. Het was net niet. Een demarrage in de finale had ik niet meer in de benen. Misschien had ik te veel krachten verspeeld in de eerste twee ronden, door altijd vooraan te zitten en mee initiatief te nemen. Naar het einde toe was het echt wel lastig. Het tempo lag ook ontzettend hoog vandaag. Heel anders dan in Valkenburg vorig weekend bijvoorbeeld. Daar konden de sterkste renners wegrijden op dat veel moeilijkere parcours. Hier kreeg je meer het gevoel van een kermiskoers op een supersnelle omloop. Maar goed, er komen nu heel wat wedstrijden aan en met deze conditie ben ik klaar om daar mijn rol in te spelen.”

“Vandaag heb ik mee de koers kunnen maken en als het dan op een sprint aankomt, kan er van alles gebeuren. Het was net niet”

Toon Aerts

Renner Deschacht-Hens-Maes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen