2024 Anadolu

50.000 Georgiërs protesteren opnieuw tegen wet over "buitenlandse invloed"

In de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn gisterenavond opnieuw duizenden manifestanten de straat opgegaan, om te protesteren tegen het controversiële wetsontwerp dat "buitenlandse invloed" aan banden moet leggen.

Volgens het persagentschap Reuters trokken gisteren tijdens de betoging 50.000 Georgiërs door de straten van de hoofdstad Tbilisi. "Georgië! Georgië!", scandeerden tal van manifestanten die de hevige regen trotseerden en langs een van de oevers van de rivier Koera optrokken in de richting van het Europaplein. Daar kwam een grote menigte bijeen, zwaaiend met Georgische en Europese vlaggen. "We beschermen onze Europese toekomst", legde actievoerster Mariam Meunargia uit. 

In Georgië vinden sinds begin april grote manifestaties tegen de regering plaats. Regeringspartij Georgische Droom presenteerde toen een wetsontwerp dat haaks lijkt te staan op de Europese ambities van het land. Het kleine land in de Zuidelijke Kaukasus heeft sinds vorig jaar het statuut van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. 

Russisch geïnspireerd

De omstreden wet houdt onder meer in dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit andere landen krijgen en zich bezighouden met politieke activiteiten, zich moeten laten registreren als "organisaties die de belangen van een buitenlandse mogendheid nastreven". Een "politieke activiteit" wordt ruim geïnterpreteerd, waardoor ook ngo's en mediakanalen in het vizier komen.

Bekijk: "De regering overtreedt de grondwet, en nu wordt onze groep betogers steeds groter"

Videospeler inladen...

Het wetsvoorstel botst op veel verzet. Tegenstanders spreken van "een Russische wet", omdat Rusland sinds 2012 een vergelijkbare wet heeft. Die wordt gebruikt om kritische media en tegenstanders de mond te snoeren en mensenrechtenorganisaties het zwijgen op te leggen. De Georgische oppositie vreest dat de wet zal leiden tot een meer autoritair regime.

In een eerdere versie van het wetsvoorstel had Georgische Droom het nog over "buitenlandse agenten". Dat voorstel werd na massaprotest weggestemd. Het voorstel werd toen opnieuw ingediend met de formulering "organisaties die de belangen van een buitenlandse mogendheid nastreven".

Het wetsontwerp moet zeer binnenkort in derde lezing behandeld worden in het parlement. Nadien moet president Salome Zoerabisjvili de tekst nog ondertekenen. Ze zou haar veto willen gebruiken, maar Georgische Droom beschikt over voldoende stemmen om dat scenario te omzeilen.

Meest gelezen