Spilindex overschreden: lonen van ambtenaren en uitkeringen stijgen opnieuw

De ambtenarenlonen en de uitkeringen gaan binnenkort omhoog. Deze maand is de spilindex overschreden.

Ruben Mooijman

De ambtenaren kunnen in juni 2 procent meer op hun loonstrookje verwachten. En in mei al zullen de sociale uitkeringen en pensioenen met hetzelfde percentage worden aangepast. Dat komt doordat de inflatie over de afgelopen maanden hoog genoeg is geweest voor de overschrijding van de zogenaamde spilindex. Dat cijfer geeft aan dat het leven 2 procent duurder is geworden.

Het is de eerste maal in zes maanden dat de spilindex wordt overschreden. De vorige keer was in oktober 2023. Dat de ambtenarenwedden nu opnieuw omhoog gaan, is geen verrassing. Het Planbureau, dat maandelijks de inflatieverwachtingen publiceert, had al voorspeld dat het in april zover zou zijn. Volgens de inschattingen van het Planbureau zal het daarna tien maanden wachten zijn op de volgende verhoging. In februari volgend jaar zou de nieuw vastgelegde spilindex overschreden worden.

LEES OOK. Waarom de ambtenarenpensioenen hun gelijke niet kennen

Dat de ambtenarenlonen alweer binnen een half jaar worden aangepast, geeft aan dat de inflatie nog altijd niet onder controle is. In april kwam het cijfer uit op 3,37 procent, meer dan de maand voordien, toen het om 3,18 procent ging. Voor het eerst in ruim een jaar is de energie-inflatie weer positief. De oorzaak is dat het effect van de overheidssteun is uitgedoofd. Die werd kunstmatig over een langere periode uitgesmeerd, maar dat effect speelde voor het laatst in maart. Het verdwijnen van dat effect zal tot en met maart volgend jaar een verhogend effect hebben op de inflatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen