Opvallend veel beginnende nestjes van Aziatische hoornaars ontdekt in Pulle: “Kijk mee uit naar ‘tennisbal’ met koningin in”

Pulle -

Imker Bert Fierens roept Pullenaars, en eigenlijk iedereen, op om mee uit te kijken naar nesten van Aziatische hoornaars. In Pulle-centrum werd maandag al een vierde beginnend nestje ontdekt in enkele dagen tijd, wat opvallend veel is. “Momenteel is het een tennisbal groot en valt de verdelging nog mee”, zegt Bert. “Binnen een maand zijn de werksters actief en wordt het een pak moeilijker.”

kma

Het is al de vierde melding in Pulle op enkele dagen tijd. “Drie nestjes werden al weggehaald, het vierde nestje verwijderen we dinsdagavond”, vertelt imker Bert Fierens die in Grobbendonk woont, maar zijn bijenkasten in Pulle heeft staan.

In deze embryonale fase zijn de nestjes een tennisbal groot en worden ze bewoond door een koningin, die kwetsbaar is omdat ze in deze periode zelf op zoek moet naar voedsel.

LEES OOK. De strijd tegen de Aziatische hoornaar is verloren: “Dit wordt het meest zichtbare insect in Vlaanderen”

Een nest in Pulle. Kijk uit in tuinhuizen en onder dakranden of je ergens zo’n ‘tennisbal’ ziet hangen.© BF

“Binnen een maand is die tennisbal al zo groot als een volleybal geworden. De Aziatische hoornaars gaan hun nest dan ook verplaatsen hoog in een boom waar het wel een meter doorsnede kan krijgen. Dat maakt het verdelgen een pak moeilijker en duurder. In deze fase moet je gewoon die tennisbal verwijderen en de koningin vangen. Best contacteer je hiervoor een imker van de lokale imkersbond”, vertelt Bert Fierens.

“Er moet opgelet worden of het niet om Europese hoornaars gaat, want die laten we in principe hangen. Als je alleen dat nestje wegslaat met een stok en de koningin gaat vliegen, bouwt ze gegarandeerd ergens anders een nest.”

Zo ziet een beginnend nestje van een Aziatische hoornaar eruit.© bf

Vallen

De gemeente Zandhoven verspreidde dit jaar vallen voor Aziatische hoornaars. “Die werken, ik heb zelf aan mijn kasten al vijf koninginnen gevangen”, zegt Bert.

Als binnen enkele weken als zo’n nest goed bevolkt is met werksters van Aziatische hoornaars kunnen die een groot gevaar vormen. De imkers roepen op om te controleren onder afdakjes, in tuinhuizen, aan dakgoten, maar ook onder deksels van vuilnisbakken of zelfs in barbecues.

Aziatische hoornaars vormen een bedreiging voor onze eigen honingbijen, die het al heel moeilijk hebben.

Wie in Zandhoven een nestje opmerkt signaleert dat best via info@imkersbondzandhoven.be. Voor Grobbendonk is dat info@imkersneteland.be. Mensen mogen ook altijd Bert Fierens bellen via 0494-57.50.15 of imker en verdelger Luc De Cock via 0474-85.68.89.

Meld nesten van Aziatische hoornaars ook via www.vespawatch.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen