Eigen inwoners krijgen voorrang op sociale woning

De gemeenteraad in Zandhoven heeft unaniem een nieuw toewijzingsreglement goedgekeurd waarbij eigen inwoners voorrang krijgen voor een sociale huurwoning.

Kristin Matthyssen

OCMW-voorzitter ­Mieke Maes (CD&V) stelt dat de meeste buurgemeenten al zo'n voorrangsregeling hebben voor eigen inwoners. “Wie een band heeft met Zandhoven, moet voorrang krijgen op een sociale huurwoning. Het is niet de bedoeling dat wij samen met De Zonnige Kempen wo­ningen bouwen voor mensen uit Antwerpen bijvoorbeeld. Wie over de laatste zes jaar tenminste drie jaar in Zandhoven heeft gewoond, krijgt voorrang.

Als evenwaardige voorwaarde krijgen mensen die van hun hele leven minstens vijftien jaar in Zandhoven hebben gewoond, ook sneller een toewijzing dan mensen zonder een lokale binding. Dat betekent niet dat personen uit andere gemeenten helemaal geen kans meer maken om een sociale huurwoning in Zandhoven te bemachtigen. Ze moeten alleen ­langer wachten.”

Raadslid Paul Stulens (Vlaams Belang) wou weten wat de toewijzingsvoorwaarden van De Zonnige Kempen voor een sociale woning zijn. “Ik heb kennis van iemand met een eigen huis, die een sociale woning toegewezen kreeg op voorwaarde dat hij zijn huis binnen het jaar zou verkopen. Dat is toch niet correct, want zo iemand is toch niet onbemiddeld?” Volgens Mieke Maes (CD&V) is het in principe onmogelijk dat iemand met een eigen huis een sociale huurwoning toegewezen krijgt. Ze wees er wel op dat voor de toewijzing gekeken wordt naar het inkomen, en niet naar het geld dat iemand op zijn spaarboekje heeft staan.

(kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER