© gvb

Plofkrakers bedreigen getuigen met wapen in Hamont: "Toen ik wilde filmen, richtte hij een pistool op mij"

Bij een plofkraak op het Hamontse filiaal van BNP Paribas Fortis zijn zondagochtend gealarmeerde buurtbewoners bedreigd door de daders. “Ik zag drie gemaskerde mannen aan de bank en wilde met mijn smartphone filmen. Een van hen kreeg dat in de gaten en richtte een pistool op mij”, zegt een geschokte buur. Hoe groot de buit is, was zondag nog niet duidelijk.

Geert VAN BAELEN

De bewoners van het centrum van Hamont zijn zondagochtend gewekt door een hevige knal die gepaard ging met een lichtflits. “Om exact 5.56 uur ben ik gewekt door de explosie. De asbak op de tafel werd zelfs omgedraaid door de klap”, vertelt een 29-jarige bewoner van een appartement naast de bank. “Door het raam zag ik een Audi RS6 met een Nederlands kenteken. Bij die auto stonden drie gemaskerde mannen. Ik hoorde ze praten met een Marokkaans accent. De Audi stond op enige afstand van het filiaal. Zo kon de chauffeur het overzicht over het hele plein behouden. Een paar keer is hij op en neer gelopen met zijn smartphone in de hand. De zaklampfunctie was actief. Op gegeven ogenblik kwamen er een viertal mensen, opgeschrikt door de herrie, uit een zijstraat gewandeld. Toen richtte die chauffeur een pistool op hen. Dat groepje deinsde uiteraard verschrikt terug. Ik heb de plofkrakers met een koffer in de wagen zien stappen en rond 6 uur zijn ze in volle vaart in de richting van het Nederlandse Budel gereden. Alles heeft slechts een handvol minuten geduurd.”

Buit op straat

Een van de personen die bedreigd werd, spreekt van een uiterst intimiderende ervaring. “Ik hoorde een ontploffing en ging naar buiten. Ik zag drie gemaskerde mannen aan de bank en wilde filmen met mijn smartphone. Eén van hen kreeg dat in de gaten en richtte een pistool op mij. ‘Achteruit’, riep hij. Ik ben enorm geschrokken.” Bij het parket van Limburg bevestigen ze de getuigenissen over het wapenvertoon. Of het daadwerkelijk een vuurwapen was, wordt onderzocht.

Hoe groot de buit is, was zondag nog niet bekend. “Ze zijn kunnen ontkomen met een zak, maar een deel van de buit is in het kantoor en op straat blijven liggen”, reageert BNP-woordvoerder Hilde Junius die eraan toevoegt dat het kantoor enkele dagen dicht blijft.

In het dossier zijn nog geen daders geïdentificeerd. Die lijken overigens steeds driester te werk te gaan en zwaarder explosief materiaal te gebruiken. Ook bij de plofkraak exact een week eerder in Kinrooi vlogen de brokstukken meters ver. Over een mogelijke link kunnen politie en parket voorlopig geen uitspraken doen.

Ravage

De ravage aan het gebouw is enorm. De automaat lijkt letterlijk uit de gevel geblazen. Het bankkantoor is ondergebracht in een voormalige teutenwoning. Ook bij een herenhuis, helemaal aan de overkant van het marktplein, sneuvelden bijna alle ramen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer