Direct naar artikelinhoud

Nederlander wint online racetest McLaren - en is nu de nieuwe virtuele concurrent van Max Verstappen

De Britse stad Woking is niet veel groter dan Lelystad - dus in dat opzicht verandert er weinig voor de Nederlandse verkoopmanager Rudy van Buren. Maar voor de rest staat Van Burens leven sinds woensdag op zijn kop. De 25-jarige Nederlander won in Groot-Brittannië een toernooi dat hem een baan oplevert als simulator-coureur van het Formule 1-team van autofabrikant McLaren.

Rudy van Buren.

Het reglement van de Formule 1-races beperkt het aantal testrondes dat de teams mogen rijden om nieuwe motoren of andere verbeteringen op de proef te stellen. Of een technische ingreep dus goed uitpakt, moeten de ploegen uitvinden met computersimulaties. De complete bolide zit in de computer - op het stuur na. Van Buren wordt lid van het team van rijders die raceauto's in deze simulaties bestuurt.

Van Buren wordt dus virtueel een tegenstander van Max Verstappen (coureur van Red Bull Racing). Het arbeidscontract voor een jaar betekent dat Van Buren moet verhuizen naar Woking, waar McLaren zijn hoofdkwartier heeft, op een half uurtje treinen van het centrum van Londen.

Het team van Nissan gebruikt al een aantal jaren Gran Turismo, een autosimulator voor Sony's PlayStation, om nieuw talent te ontdekken

Sollicitatieprocedure

'Het is de allermoeilijkste sollicitatieprocedure waar ik ooit aan mee gedaan heb', zegt Van Buren. Hij was een van de twaalf finalisten die in Woking tegen elkaar streden. Aan de voorronden deden meer dan 30 duizend mensen mee. Tijdens de laatste ronde, die bestond uit een 4 uur durende assessment in McLaren's Formule 1-simulator, versloeg Van Buren landgenoot Freek Schothorst, een 20-jarige student uit Amsterdam. 

Racen is geen onbekende bezigheid voor Van Buren: op zijn elfde was hij al Nederlands kampioen karting. Hij gaf op zijn 16de de pijp aan Maarten - tijdelijk, zoals nu blijkt.

McLaren simulator.

Van Buren verzekerde zich van een plekje bij de laatste twaalf door online te racen, in de game rFactor. Zijn tegenstanders deden dat met virtuele ritten in onder andere Forza Motorsport 6 of tijdens toernooien met e-coureurs.

McLaren is niet de enige autofabrikant die via computergames zijn coureurs werft. Het team van Nissan gebruikt al een aantal jaren Gran Turismo, een autosimulator voor Sony's PlayStation, om nieuw talent te ontdekken. Alleen gaan die coureurs uiteindelijk echt als beroeps over het asfalt rijden.


Eindelijk meedoen aan een échte autorace
De allerbeste virtuele coureurs van het computerspel Gran Turismo 5, onder wie een Nederlander, deden op het circuit van Silverstone in Engeland mee aan een échte autorace. Lees hier het artikel van Peter van Ammelrooy uit 2010.