Direct naar artikelinhoud

Omstreden vluchtelingenkamp van Australië op Papoea Nieuw-Guinea ontruimd

De politie van Papoea Nieuw-Guinea heeft het omstreden Australische vluchtelingenkamp op het eiland Manus vrijdag volledig ontruimd. De laatste 378 asielzoekers die al weken weigerden te verhuizen naar hun nieuwe onderkomen in het stadje Lorengau, werden met bussen afgevoerd. Activisten zeggen dat de autoriteiten geweld gebruikten. De politie ontkent dit.

De vluchtelingen op Manus demonstreren.Beeld EPA

'Iedereen is nu weg', aldus politiechef Dominic Kakas. 'Ze hebben hun spullen gepakt en zijn vertrokken.' Op video's is echter te zien hoe agenten stokken gebruikten om de vluchtelingen uit het kamp te krijgen.

Beide landen zijn nu eindelijk af van het kamp. Het kwam al jaren negatief in het nieuws, onder andere vanwege de slechte omstandigheden en protesten van de asielzoekers.

De politie maakte donderdag al een voorzichtig begin met de ontruiming. Een groep van vijftig vluchtelingen werd toen als eerste door de politie meegenomen. Het kamp werd op 31 oktober officieel gesloten. De autoriteiten besloten hiertoe nadat het hooggerechtshof had bepaald dat het onderbrengen door Australië van asielzoekers op Manus ongrondwettig was.

Sindsdien zat het kamp zonder water en elektriciteit. Ook werd de bevoorrading van de vluchtelingen beëindigd. De asielzoekers weigerden echter te vertrekken naar Lorengau omdat ze vrezen voor hun veiligheid. Ze zeggen dat ze bedreigd worden door de lokale bevolking die hun komst volgens hen niet zien zitten. Ook willen ze dat andere landen hen opnemen. 'Wij willen geen nieuwe gevangenis', aldus een van de bewoners. 'Wij willen een derde land.'

Australië weigert al jaren vluchtelingen op te nemen die op eigen gelegenheid of met hulp van mensensmokkelaars aan land komen. Het buurland Papoea-Nieuw-Guinea verklaarde zich bereid, tegen betaling, een opvangkamp in te richten op Manus. Ook Papoea-Nieuw-Guinea wil de vluchtelingen niet permanent opnemen. 

Bij de ontruimingsactie donderdag waren vijftig agenten en immigratiefunctionarissen betrokken. Volgens politiecommissaris Gari Baki werden de tientallen asielzoekers 'op vreedzame wijze' meegenomen en ondergebracht in Lorengau. Alleen de Iraanse vluchteling Behrouz Boochan, die eerder op social media uitvoerig berichtte over de slechte omstandigheden in het kamp, zou zich volgens de politie hebben verzet.

De politie donderdag bij het kamp.Beeld EPA

Vernietigde

Maar volgens Shen Narayanasamy, een activist van mensenrechtengroep GetUp, werden de asielzoekers net als vrijdag gedwongen door de politie om in de bussen te stappen. De vluchtelingen beschuldigden de politie van gewelddadig optreden. 'Ze hebben alles vernield', aldus Boochani, die journalist is, op Twitter, 'Ze zijn zeer agressief en smijten al onze spullen in de vuilnisbakken. Zij schreeuwen dat wij het kamp moeten verlaten.'

Boochani werd opgepakt, maar na korte tijd weer vrijgelaten. 'Hij veroorzaakte problemen', aldus Baki. 'Hij riep de vluchtelingen op niet mee te gaan. Ik ben blij dat deze herhuisvestingsoefening vreedzaam en zonder geweld verliep.' Politiebaas Kakas ontkende dat de politie bezittingen van de asielzoekers vernietigde om ze zo te dwingen te vertrekken naar Lorengau. 

Naast Papoea-Nieuw-Guinea heeft ook Nauru sinds 2013 duizenden vluchtelingen uit Afrika, het Midden-Oosten en Azië op verzoek van Australië ondergebracht in kampen. Zo'n 1.250 vluchtelingen worden in de komende jaren ondergebracht in de VS, nadat president Obama hiermee akkoord was gegaan. President Trump ging hier begin dit jaar mee akkoord, zij het schoorvoetend. Tot nu toe zijn er nog maar 54 geaccepteerd en toegelaten tot de VS.

Twitter bericht wordt geladen...