Sinds 1814 wordt er vanuit Ruisbroek jaarlijks een bedevaart naar Scherpenheuvel ondernomen.© rr

Al 210 jaar trekt dit broederschap op bedevaart naar Scherpenheuvel

Ruisbroek -

Vrijdagnacht tijdens het Pinksterweekend is het weer zo ver. Dan trekken duizenden gelovige Vlamingen naar Scherpenheuvel op bedevaartstocht. In Ruisbroek bestaat er zelfs een broederschap dat speciaal rond die jaarlijkse gebeurtenis is opgericht. Zij wandelen en rijden al meer dan 210 jaar mee.

Naast een religieuze beleving, is een bedevaart naar Scherpenheuvel ook een sportieve. Het dorp ligt op zo’n 53 km afstand. “En we keren ook terug”, vertelt voorzitter Griet Verlinden. “We vertrekken op 17 mei na een misviering en keren zondagavond, op Pinksteren, terug. Onderweg zijn er zeven stopplaatsen voorzien waar de wandelaars iets kunnen eten en drinken.”

Er wandelen en rijden een kleine 200 mensen vanuit Ruisbroek naar Scherpenheuvel.© rr

Het broederschap trekt sinds 1814 tijdens Pinksteren naar Scherpenheuvel. “Met de wandelaars en leden die de bus nemen gecombineerd, zaten we vorig jaar aan 187 leden. Voor dit jaar kan je je nog inschrijven.” Naast de sportieve uitdaging houdt Griet van het sociaal contact tijdens de wandeling. “Ik heb ook al meegedaan met de Dodentocht (100km in en rond Bornem red.), dus het stappen zelf is geen probleem”, zegt ze. “Maar het leuke met de bedevaart is dat we echt samen blijven. Zo kan je eens met iedereen een babbeltje slaan.”

Wie zich nog wil inschrijven kan dat via www.bedevaartruisbroekpuurs.be

Een foto uit de oude doos van enkele bedevaarders uit Ruisbroek.© rr

(wtve)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners