roofkunst

Van wie is dit werk van Schiele? De rechter moet beslissen

De Lehman foundation en erfgenamen van twee Joodse kunstverzamelaars beweren allemaal dat een tekening van Egon Schiele, die geschat wordt op enkele miljoenen dollars, van hen is.

jvb

In 1964 kocht Robert Owen Lehman Sr. een tekening van Egon Schiele als cadeau voor zijn zoon Robert Owen Lehman Jr. Maar de erfgenamen van verzamelaars Karl Mayländer en Heinrich Rieger beweren dat het portret dat Schiele in 1917 van zijn vrouw maakte, gestolen werd tijdens de Holocaust. Mayländer was een textielhandelaar die afgebeeld is op minstens twee werken van Schiele, en Rieger was de tandarts van de kunstenaar. Beide mannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s vermoord.

Afgelopen dinsdag ging het proces van start waarin bepaald moet worden wie de rechtmatige eigenaar is van het werk, schrijft The New York Times. Het dispuut sleept al acht jaar aan. De waarde van de tekening wordt geschat op enkele miljoenen dollars.

Robert Owen Lehman Jr. (87 jaar) vertelde in de rechtbank dat hij in eerste instantie bereid was om tot een overeenkomst te komen toen de erfgenamen van Karl Mayländer beweerden dat het werk van hen was. Maar toen er een tweede claim kwam, besefte Lehman naar eigen zeggen dat ze onmogelijk allebei correct kunnen zijn.

De rechter moet nu bepalen wie de rechtmatige eigenaar is van het werk dat Lehman Sr. in 1964 voor minder dan 3.000 euro kocht bij de Londense galerie Marlborough Fine Art.