Klimaatopwarming

Klimaatactivisten van boven de 80 beschadigen vitrine Magna Charta

Judy Bruce (85) wordt tegengehouden door een veiligheidsagent wanneer ze met een hamer tekeergaat in de British Library.© getty

In Londen hebben twee tachtigplussers uit protest tegen de klimaatopwarming met een hamer schade aangericht aan een vitrine in de British Library, waar een exemplaar van de beroemde Magna Charta wordt bewaard.

belga

In Londen hebben twee klimaatactivisten schade aangericht aan een vitrine met een exemplaar van de beroemde Magna Charta. Ze sloegen namens Just Stop Oil een barst in het glas en lijmden zich daarna vast aan de vitrinekast, meldt Sky News.

Op een video die de groep verspreidde, is te zien hoe dominee Sue Parfitt (82) en oud-biologieleraar Judy Bruce (85) met een hamer tekeergaan tegen de vitrine in de British Library, waar twee van de vier exemplaren van de Magna Charta worden bewaard. In dat historische document werd in 1215 vastgelegd dat de macht van de koning niet absoluut is en dat hij niet boven de wet staat.

Sue Parfitt (82) en Judy Bruce (85) vallen de vitrine aan.© getty

“Dit beroemde document gaat over de rechtsstaat en over opstaan tegen machtsmisbruik”, zeiden de activisten na hun actie. “Onze regering breekt haar eigen wetten. Staat de regering boven de wet?”

De British Library schreef op X dat de ‘Treasures Gallery’, waar de Magna Charta wordt bewaard, gesloten is.

Just Stop Oil voert regelmatig acties uit in het Verenigd Koninkrijk, onder meer bij belangrijke wegen, kunstwerken en vliegvelden. De actiegroep wil dat de regering in Londen voor 2030 stopt met het gebruik van fossiele brandstoffen.