© JEFFREY GAENS

Genk simpelweg maatje te groot voor Malmö

De Zweedse competitie is de Europa League niet. Zeventien wedstrijden op rij was Malmö FF ongeslagen maar het werd donderdagavond al snel duidelijk dat die reeks in Genk zou worden afgebroken. Racing bleek simpelweg een maatje te groot voor de degelijk georganiseerde maar offensief onbestaande bezoekers. Vukovic moest niet één bal pakken, een doelpunt van de beide ‘misters Europe’ Trossard en Samatta volstonden ruimschoots voor de verhoopte start (2-0) in de groepsfase van de Europa League.

MG

Een klein kwartier had de thuisploeg nodig om onder stoom te komen. Met Berge als metronoom en steeds preciezere korte balwisselingen voor hem, werd de afbraak van de Zweedse muur ingezet. Zoals coach Rösler vooraf hand aangekondigd, zette Malmö een compact blok maar dat brokkelde met de minuut verder af.

© JEFFREY GAENS

Foutje Safari

Moest doelman Dahlin in eerste instantie alleen maar in actie komen op schoten uit de tweede lijn, dan was het gewoon wachten op de eerste goal, die de wedstrijd zou openbreken. 65 procent balbezit moest en zou de thuisploeg in een voorsprong omzetten.

Racing nam daarvoor met plezier een geschenk van ex-Anderlechtverdediger Behrang Safari in ontvangst. Een veel te korte inspeelpass werd onderschept door een vlijmscherpe Maehle, die niet alleen Rieks achterliet maar ook uitpakte met de perfecte voorzet naar de tweede paal. De inlopende Trossard werkte beheerst af met links: 1-0. Zijn zesde treffer in evenveel Europese wedstrijden dit seizoen, een straf gemiddelde.

Opportunist Samatta

‘Alles kan beter’ is echter de lijfspreuk van Ally Samatta. De Tanzaniaan zorgde halfweg de tweede helft al voor de geruststellende 2-0, nadat Pozuelo net te slordig was omgesprongen met een assist van Trossard. Van dichtbij maakte Samatta zijn… zevende goal in zes Europese wedstrijden. ‘Samagoal’ rolde van de te schaars bezette tribunes. De 11.000 Genkse fans, die er wél waren, bouwden een verdiend feestje.

© BELGA

Want de Genkse zege kwam op geen enkel moment nog in het gedrang. Markus Rosenberg zal nu Joseph Aidoo waarschijnlijk kennen. Althans de binnenkant van diens broekzak. Danny Vukovic had zijn handschoenen ditmaal voor niks aan getrokken.

“Heel ongewoon voor ons”, zuchtte de bezoekende coach Uwe Rösler na afloop. “Wij hebben zeker voor rust te veel respect getoond. We kwamen er nooit uit, dat hou je natuurlijk niet vol.”

De Duitser was vol lof voor de thuisploeg. “Genk is echt wel indrukwekkend met zoveel kracht, techniek én snelheid. Ze waren een klasse sterker, zo eerlijk moeten we zijn. Maar dat wil niet zeggen dat we ons nu al gewonnen geven in deze groep. Wij kunnen veel beter dan we hier getoond hebben en dat zullen we in de terugmatch ook tonen. Je zal er een heel ander Malmö te zien krijgen.”

© JEFFREY GAENS

Nu naar Sarpsborg

Philippe Clement nam de complimenten van zijn collega dankbaar in ontvangst. Hij toonde zich uiterst tevreden met de prestatie van zijn ploeg.

“Mijn spelers hebben zich quasi perfect aan het wedstrijdplan gehouden. Met heel veel focus deden ze de dingen, die we vooraf hadden afgesproken. Dat lijkt misschien wel makkelijk maar ik kan je verzekeren dat het niet zo is.”

En dus kan KRC Genk over twee weken vol vertrouwen naar Sarpsborg. Een tweede zege op rij vormt het perfecte uitgangspunt voor de dubbele confrontatie met groepsfavoriet Besiktas.

“In Noorwegen wacht ons een nieuwe uitdaging”, aldus Clement. “De omstandigheden zullen totaal anders zijn. Op een klein kunstgrasveld staan we voor een moeilijke opdracht...”

© JEFFREY GAENS

Maar eerst Cercle

“… alleen moeten we daar pas over een tiental dagen mee bezig zijn. Eerst wacht ons zondagavond een heel lastige trip naar Cercle Brugge. Zij zetten een heel laag blok, met erg veel volk voor hun eigen doel. En beschikken over erg veel snelheid om er ook nog eens gevaarlijk uit te komen.”

Clement liet al doorschemeren dat hij voor enkele frisse koppen zal kiezen, om ook in Brugge vol voor de winst te gaan.

“Ik heb nog drie dagen om te zien wie klaar is voor deze heikele trip. Op dit moment - de wedstrijd was drie kwartier afgelopen - is nog een aantal spelers loopoefeningen aan het afwerken op het A-veld. Ook die resultaten neem ik mee in mijn keuzes op zondag. Onze voorsprong op de nummer zeven bedraagt nu zeven punten. Die bonus willen we zo groot mogelijk houden.”

HERBELEEF. Genk wint eerste groepsmatch in Europa League

© JEFFREY GAENS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer