© Boumediene Belbachir

FAVV schrapt erkenningen exporteur koeienmagen

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft alle erkenningen ingetrokken van het Hasseltse bedrijf Hay Import Export, dat vanuit Limburg koeienmagen richting Vietnam exporteert. Eerder deze maand werd de firma al gedeeltelijk verzegeld nadat het FAVV en de politie er ernstige administratieve onregelmatigheden hadden vastgesteld.

Ruben STEEGEN

Nauwelijks een jaar nadat de Nederlandse ondernemer Y.K. Hay Import Export in Sint-Lambrechts-Herk oprichtte, lijkt het doek alweer te vallen over het bedrijfje dat koeienmagen pekelt, verpakt en vervolgens naar Vietnam exporteert. Daar wordt het slachtafval vervolgens tot dierenvoeding verwerkt.

Na klachten vielen speurders van het FAVV en de politie begin deze maand binnen in het Hasseltse bedrijf. Na een grondige doorlichting bleek Hay Import Export vlees uit te voeren zonder de juiste papieren of vergunningen. Zo ontbrak onder meer de verplichte identificatie van een lot koeienmagen, waardoor de herkomst van het slachtafval niet was na te gaan. Meteen na de inval liet de politie al enkele koelcellen verzegelen, maar nu heeft het FAVV ook alle erkenningen van Hay Import Export ingetrokken. Daardoor liggen alle activiteiten in Hasselt stil.

50.000 euro

“De zaakvoerder kan enkel opnieuw de nodige erkenningen aanvragen als hij een nieuwe vennootschap zou oprichten”, weet FAVV-woordvoerster Katrien Stragier. De vastgestelde inbreuken zouden voornamelijk van administratieve aard zijn.

Voor Hay Import Export lijkt het in ieder geval boeken toe, maar de Nederlandse zaakvoerder verzet zich met hand en tand tegen de beslissing. “Uiteraard gaan wij hier niet mee akkoord”, vertelt de man. “Onze erkenning is ingetrokken omdat er een foute code stond op één douanedocument. Meer inbreuken zijn er niet. Ik ben nu naar de Raad van State getrokken om dit onrecht aan te vechten, want ik wil nog altijd verder met mijn bedrijf. Elke week dat we stilliggen kost mij 50.000 euro.”

Omdat het onderzoek nog loopt, kan het FAVV niet ingaan op de precieze aard van de inbreuken. “Maar het intrekken van de erkenningen was een weloverwogen beslissing die niet lichtzinnig werd genomen.”

Parallel aan het onderzoek van het voedselagentschap loopt er overigens nog een tweede, gerechtelijk onderzoek naar Hay Import Export door het Limburgse parket. “Dat loopt nog volop”, meldt de perswoordvoerder. De Nederlandse zaakvoerder riskeert te worden vervolgd voor onder meer inbreuken op de voedselveiligheid en valsheid in geschrifte.