Direct naar artikelinhoud
Oscars

Academy toont zich van haar meest vooruitstrevende kant en omarmt Netflix

Streamingdienst Netflix heeft al Emmy Awards en Golden Globes gewonnen, maar nu is de dienst voor het eerst genomineerd voor de belangrijkste Oscars. De film ‘Roma’, die voor Netflix is gemaakt, kan de Oscars voor beste film, beste regisseur en beste actrice winnen.Beeld EPA

Met tien nominaties elk kronen The Favourite en de Netflix-film Roma zich tot de grote favorieten voor de Oscars.  Een opsteker voor de Amerikaanse streamingdienst die dankzij het succes van Roma nu definitief aanvaard lijkt door de filmindustrie. 

Nog niet zo heel lang geleden werd Netflix de doodgraver van de cinema genoemd. Steven Spielberg, Pedro Almodóvar of Christopher Nolan: allemaal waren ze het erover eens dat businessmodel van Netflix, dat zijn films zonder tussenstop in de bioscoop tot in de huiskamer van zijn klanten streamt, verwoestend is voor de hele filmindustrie. Netflix was niet welkom op het jaarlijkse filmfestival in Cannes en werd door de Academy, het conservatieve clubje dat de Oscars verdeelt, met de nodige scepsis bekeken. Verder dan de vier nominaties voor Mudbound vorig jaar en twee Oscars in de minder belangrijke documentairecategorieën raakte de streamingdienst nog niet. 

Dit jaar moet daar verandering in komen. Roma, de film van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón, wist immers tien nominaties in de wacht te slepen. De Netflix Original kan een beeldje winnen in de belangrijkste categorieën – beste regisseur en beste film – en komt ook in aanmerking voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film en beste cinematografie. Hoofdactrice Yalitza Aparicio kan zich dan weer tot beste actrice kronen. En daar blijft het niet bij voor Netflix. Ook The Ballad of Buster Scruggs, nog een productie van de streaminggigant, maakt kans op drie Oscars. De film van de Coen-broers is genomineerd in de categorieën beste bewerkte scenario, beste kostuumdesign en beste originele song. 

‘Roma’ van regisseur Alfonso Cuarón, sleepte tien nominaties in de wacht

Te blank, te mannelijk

De Academy toonde zich trouwens niet alleen in het omarmen van Netflix van haar meest vooruitstrevende kant. De leden van die Academy kregen in het verleden wel vaker het verwijt te blank en te mannelijk te zijn. Een gebrek aan diversiteit dat zich ook in de nominaties weerspiegelde, vonden critici. In een poging daar verandering in te brengen, nodigden de organisatoren van de Oscars 928 nieuwe leden uit 59 verschillende landen uit om mee te stemmen voor de filmprijzen. 

En die maatregel werpt meteen zijn vruchten af. Superheldenfilm Black Panther, met zijn voornamelijk zwarte cast en crew een mijlpaal in Hollywood, sleepte zeven nominaties in de wacht, waaronder die in de categorie beste film. Meteen de eerste keer dat de verfilming van een comic book in die categorie kans maakt op de hoofdprijs.  Aanvankelijk had de Academy het idee opgevat om de nieuwe categorie ‘beste populaire film’ in het leven te roepen. Dat moest ook films als Black Panther een kans te geven op Oscar-succes. Die categorie kwam er uiteindelijk niet wegens te neerbuigend voor commercieel succesvolle films. Maar Black Panther kan het dus ook zonder duwtje in de rug van de Academy-leden.

Regisseur Spike Lee (l.), met acteurs Topher Grace (m.) en Adam Driver op de set van ‘BlacKkKlansman’.Beeld AP

Ook BlacKkKlansman, de seventieskomedie van Spike Lee over een zwarte detective die infiltreert in de Ku Klux Klan, maakt kans op zes awards. En Green Book, de biografische roadmovie over de vriendschap tussen de zwarte pianist Don Shirley en zijn blanke chauffeur kreeg vijf nominaties. 

Ondanks de in totaal veertien nominaties voor Netflix wordt het op 24 februari dus geen walkover voor de Amerikaanse streamingdienst. Roma krijgt behoorlijk forse concurrentie van The Favourite. Die film over de politieke manoeuvres aan het hof van Queen Anne wist, net als Roma, tien nominaties te verzamelen, ook in de categorieën beste film en beste regie. Olivia Colman is genomineerd als beste actrice. Emma Stone en Rachel Weisz nemen het tegen elkaar op voor de Oscar in de categorie beste vrouwelijke bijrol. 

Lady Gaga

En The Favourite en Roma zijn niet de enige potentiële prijsbeesten. A Star is Born, het regiedebuut van Bradley Cooper over een countryzanger en een onbekende zangeres (gespeeld door Lady Gaga) wist acht nominaties te verzamelen. Dat zijn er evenveel als Vice, de komedie over Dick Cheney. Christian Bale is voor zijn vertolking van de Amerikaanse vicepresident genomineerd als beste acteur. Sam Rockwell komt als George W. Bush in aanmerking voor een beeldje in de categorie beste mannelijke bijrol. Amy Adams is dan weer genomineerd in de categorie beste vrouwelijke bijrol. 

Bohemian Rhapsody, de biopic over Queen-frontman Freddie Mercury, was een eerder onverwachte winnaar tijdens de Golden Globes, maar bevestigt nu ook bij de Oscars. De film is goed voor vijf nominaties waaronder die voor beste film. En dan is er nog First Man. De film over de maanlanding werd vier keer genomineerd, maar maakt enkel kans op prijzen in de minder belangrijke categorieën. Felix van Groeningens Beautiful Boy, ten slotte, werd volledig genegeerd: zelfs de geprezen bijrolacteur Timothée Chalamet maakt geen kans op een gouden beeldje.