© RR

E.R. Meubelen wijkt voor nieuwe kmo-units met kantoren

De bekende interieurzaak E.R. Meubelen op de Poederleesteenweg in Lichtaart (Kasterlee) is vanaf vandaag, maandag, definitief gesloten. Projectontwikkelaar Spirit Projects uit Hasselt heeft het terrein gekocht en wil op die plaats 14 kmo-units met kantoren installeren.

BART VAN DEN LANGENBERGH

De zaakvoerders van meubel- en interieurzaak E.R. Meubelen in Lichtaart hebben de voorbije weken een grote uitverkoop gehouden in hun winkel omdat ze er zelf mee stoppen. Na tientallen jaren verdwijnt de bekende handelszaak definitief uit het dorp. Vanaf vandaag, maandag, zijn de deuren dicht gegaan. Er komt niet meteen een nieuwe invulling in het huidige handelspand. De eigenaars hebben het ruime perceel langs de Poederleesteenweg verkocht aan Spirit Projects uit Hasselt. De projectontwikkelaar wil het huidige gebouw afbreken en heeft totaal andere plannen met de vrijgekomen ruimte al blijft het wel een uitvalsbasis voor ondernemers.

“We hebben bij het gemeentebestuur van Kasterlee een aanvraag ingediend voor de bouw van 14 kmo-units van telkens 300 tot 350 vierkante meter en voor 2 kantoorgebouwen met 4.500 vierkante meter aan kantoren. Op het gelijkvloers is er plaats voor toonzalen en daarboven zijn de kantoren gelegen”, legt Peter Bonamie, zaakvoerder van Spirit Projects uit. “We hadden eerst wel een ander plan maar na bespreking met de gemeente en door de groene omgeving hebben we het concept opengetrokken. In plaats van een centrale blok plaatsen we drie aparte blokken met daartussen veel groene ruimte. Het project wordt zeer aantrekkelijk door enerzijds het vele groen zodat de hele bouw goed opgaat in de omgeving en anderzijds door de twee frontgebouwen die van een zekere uitstraling genieten.”

De projectontwikkelaar hoopt de vergunning in januari 2019 op zak te hebben waarna het dossier in een stroomversnelling kan geraken. “Als we de vergunning hebben, moeten er nog enkele technische studies gebeuren en gaat de verkoop van de units verder. Als we realistisch zij, kunnen de bouwwerken in september 2019 starten”, schetst Peter Bonamie. “De bouw zelf kan wel een jaar in beslag nemen zodat de ingebruikname van de units in de loop van 2020 kan plaatsvinden. De gebouwen worden casco afgeleverd. Dit betekent dat ze winddicht zijn en alle nutsvoorzieningen aanwezig zijn. De inrichting van de units en de kantoren gebeurt naar de wensen van de klant.”

De units zijn volgens de initiatiefnemer bedoeld voor lokale kmo’s en zeker niet bestemd voor bedrijven die overlast zouden kunnen veroorzaken. “De gebouwen zijn ideaal voor plaatselijke kmo’s die opslagplaats nodig hebben. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld om een schildersbedrijf of een kleine schrijnwerkerij, maar zeker geen firma met veel vrachtwagens”, denkt de projectontwikkelaar. “Ook een boekhoudbedrijf dat kantoorruimte nodig heeft, is zeker welkom. De toonzalen zijn dan weer geschikt voor bijvoorbeeld een keukenleverancier maar een concept zoals een grotere autogarage is daar dan weer niet welkom.”

Spirit Projects heeft intussen al een viertal zaakvoerders die geïnteresseerd zijn in een kmo-unit of een kantoorruimte in het nieuwe project. “We hebben een marktonderzoek gedaan waaruit is gebleken dat er veel vraag is naar dergelijke kmo-units. De intercommunale IOK heeft onlangs in de buurt (in Tielen, red.) ook een kmo-zone geopend en die loopt goed vol. We merken ook dat er in de streek van Turnhout maar weinig kmo-units beschikbaar zijn”, legt Peter Bonamie uit. “Het perceel is ook goed gelegen, vlakbij autosnelwegen richting Antwerpen en Geel ligt dichtbij.” Het gemeentebestuur van Kasterlee buigt zich een van de komende weken over de bouwaanvraag van Spirit Projects.