Tienduizend mensen op de vlucht na vulkaanuitbarsting in Indonesië

Duizenden inwoners van Sulawesi hebben te horen gekregen dat ze hun huizen moeten verlaten nadat de Ruang-vulkaan is uitgebarsten. Ook de Internationale luchthaven moet tijdelijk sluiten door de vulkanische as.

lto
Bron: BELGA

Ruand, een 725 meter hoge vulkaan aan de noordkant van het Indonesische eiland Sulawesi is volgens het Indonesisch Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampenbestrijding minstens vijf keer uitgebarsten in 24 uur. De autoriteiten zijn bang dat een deel van de berg in zee kan storten en een tsunami kan veroorzaken.

Daardoor moesten 11.000 mensen hun huizen verlaten, meldt Sky News. Zij worden naar de dichtstbijzijnde stad gebracht, op zo’n zes uur varen. Ook de luchthaven Sam Ratulangi in Manado moet dicht, waardoor tot nu toe al negen vluchten geannuleerd zijn.

Ring of fire

Indonesië, een archipel met 270 miljoen inwoners, heeft 120 actieve vulkanen. Het ligt langs de Ring van Vuur, een reeks seismische breuklijnen rond de Stille Oceaan.

In 2018 veroorzaakte de uitbarsting van de Indonesische vulkaan Anak Krakatau een tsunami langs de kusten van Sumatra en Java nadat delen van de berg in de oceaan waren gevallen, waarbij 430 mensen omkwamen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer