Tessie (12) zag jongetje (5) uit kermisattractie vallen: “Hij rolde zo naar beneden”

Het vijfjarige jongetje dat tijdens het paasweekend uit de rups viel op de kermis in Helden (Nederlands-Limburg), zit met een hersenschudding thuis. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt het voorval.

Tessie Peeters (12) uit Helden zat zaterdag met haar vriendin in de rups toen het vijfjarige jongetje eruit viel. “We gingen net hard achteruit toen ik iemand hoorde gillen. Ik zag de jongen rollen. Van het trapje af op de grond. Hij bloedde.”

De attractie werd onmiddellijk stilgezet. Tessie en haar vriendin moesten nog even wachten voordat ze uit mochten stappen. De Heldense was al wat huiverig voor deze attractie omdat die hard gaat en je je niet goed kan vasthouden. “Ik ben lang en kan mezelf vastzetten met mijn voeten onder het stoeltje dat voor me zit. Maar als je vijf bent, heb je niet zulke lange benen.”

De jongen werd na zijn val uit de rups met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft een hersenschudding opgelopen door het incident, maar is inmiddels weer thuis. “Ik was geschrokken en heb er niet goed van kunnen ­slapen”, laat Tessie nog weten. Ze zal ook niet snel meer in de rups gaan zitten. ”Ik hou niet van deze attractie, ik zat erin voor mijn vriendin.”

Onderzoek

Volgens een woordvoerster van de gemeente Peel en Maas doet de Nederlandse Voedsel- en ­Warenautoriteit (NVWA) momenteel nog onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Volgens voorzitter Atze Lubach van de Nationale Bond Van Kermishouders (Bovak) is de rups technisch in orde. Hij zegt dat het jongetje is gaan staan in de attractie en vervolgens is gevallen. “Mogelijk is de jongen gaan staan omdat de rups even stilstond en hij daardoor dacht dat de rit voorbij was.” Lubach legt uit dat de rups een kinderattractie is die niet hard gaat. Hij wil niet vooruitlopen op maatregelen om herhaling te voorkomen, omdat het onderzoek door de NVWA nog niet klaar is. “Maar mogelijk is het toch zinvol om te kijken of een beugel of ­gordel in de karretjes van de rups moet worden bevestigd. Zo’n maatregel moet dan wel op landelijk niveau worden genomen.”

De kermis in Helden werd na het ongeluk niet stilgelegd. Op sociale media leidde dit besluit tot verontwaardigde reacties. Kermismeester Piet Ebisch zegt dat een ontruiming voor onrust had kunnen zorgen. “Er waren honderden mensen op de been en we ­hebben twee feesttenten staan. Ik heb na het ongeluk de autoriteiten gevraagd of de andere attracties mochten blijven draaien en daar is toestemming voor gegeven.”