Geen pas op de plaats met verhuizing van mariniers

Nieuws
Het kabinet is niet van plan om de verhuizing van de mariniers naar Vlissingen te stoppen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) benadrukte donderdag dat de Tweede Kamer het besluit in 2012 heeft genomen. ‘Wij gaan uitvoering geven aan dit besluit.’
anp
vrijdag 22 juni 2018 om 03:00
Barbara Visser
Barbara Visser anp / Jerry Lampen

Den Haag

Onder de mariniers is veel weerstand tegen het vertrek uit de Braam ­Houckgeestkazerne in Doorn. De commandant van het Korps Mariniers waarschuwde onlangs dat de uitstroom onder de mariniers nog vele malen groter zal worden als de verhuizing naar Zeeland doorgaat.

Een deel van de Kamer wil pas op de plaats maken. Voor regeringspartij D66 staat het besluit weer ter discussie. De PVV’er Emiel van Dijk wil ‘serieus onderzoek’ of het onderkomen in Doorn kan worden opgeknapt. ­Isabelle Diks (GroenLinks) wil een pauze in het aanbestedingsproces van de nieuwe kazerne.

claims

‘Dit proces stoppen kan zomaar niet’, aldus Visser. Stoppen zal leiden tot claims van tientallen miljoenen euro’s en lost het probleem van de huisvesting volgens haar niet op. Er werd gekozen om Doorn te verlaten, omdat het daar te klein is en er geen mogelijkheden tot uitbreiding zouden zijn.

De bewindsvrouw gaat op zoek naar oplossingen. Zo worden de faciliteiten voor de nieuwe kazerne nog eens onder de loep genomen. Volgens de mariniers worden op dat terrein niet alle beloftes nagekomen. Visser praat al met Zeeland over meer oefen­terreinen.

Verder onderzoekt Defensie nog waarom momenteel meer mariniers dan verwacht het korps verlaten. Dat baart Visser ook zorgen. Op verzoek van de Kamer krijgt die ook nog eens een overzicht van het ‘financiële plaatje’ van de nieuwe kazerne, die begin 2022 in gebruik moet worden genomen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Ankara om Erdogan over te halen

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.