Luister naar

Kracht putten uit een zwak Europa

Nieuws
Met zijn steun aan Europese populisten doet Donald Trump het omgekeerde van wat de VS decennia hebben gedaan. In plaats van Europa te versterken, probeert de president Europa te verzwakken. Zit hier een plan achter?
Michael Persson redactie vk
vrijdag 22 juni 2018 om 03:00
Viktor Orbán
Viktor Orbán ap

Washington

Er is een nieuw bondgenootschap in de westerse wereld, een breed en diep gevoel van rebelse solidariteit, een grensoverschrijdende zielsverwantschap die we waarschijnlijk sinds de communistische internationale niet meer hebben gezien en die nog wordt gestut door de nieuwe machthebbers in deze contreien ook.

De Amerikaanse president Trump betuigde maandag zijn steun aan de beweging. ‘Het volk van Duitsland staat op tegen zijn leiders’, zei hij goedkeurend. Daarna gaf hij een korte tirade ten beste, waarin hij met de woorden ‘migratie’, ‘misdaad’, ‘sterk gestegen’, ‘grote fout’ en ‘gewelddadig veranderde cultuur’ de gevoelens van dat volk vertolkte.

Lang niet alles wat hij zei was waar, maar gevoelens zijn altijd waar en die herkent Trump maar al te goed. Wat wil hij daarmee? Heeft hij een plan?

De tweet was een nieuwe steek richting Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, die onder vuur is komen te liggen wegens haar relatief soepele houding jegens immigranten. Maar het was ook een nieuw teken dat het Trump menens lijkt te zijn met zijn Atlantische beleid. Of beter gezegd: Atlantische anti-beleid.

politiek incorrect

Wat had Richard Grenell, Trumps ambassadeur in Duitsland, ook alweer gezegd begin deze maand? ‘Ik wil absoluut de andere conservatieven in heel Europa krachtiger maken.’ Volgens Grenell is er ‘een opstand aan de gang’, door de ‘mislukte politiek van links’.

Conservatief is niet helemaal het goede woord – dat is te ouderwets. De ‘conservatieven’ die Grenell bedoelt, zijn juist politici die dingen zeggen die vroeger nooit werden gezegd. Politiek incorrect, anti-elitair, nationalistisch en soms licht autocratisch: de gemene deler is het populisme, dat parallel aan Amerika ook in Europa vaste voet aan de grond heeft gekregen. Steve Bannon, de man die Trumps strategie heeft ingefluisterd, toerde de afgelopen maanden langs de hoven van populistisch Europa en noemt zichzelf ‘de infrastructuur van de wereldwijde populistische beweging’.

De opstand heeft al nieuwe leiders opgeleverd. Hongarije liep voorop, met de door premier Viktor Orbán uitgeroepen ‘onliberale democratie’. Italië heeft sinds kort natuurlijk ­Giuseppe Conte, baas van een populistische coalitie. ‘Hij zal het geweldig doen – het volk van Italië heeft het begrepen!’, twitterde Trump na zijn benoeming.

Het volk van Duitsland, het volk van Italië: het is de manier waarop Trump ook in Amerika campagne voerde, appellerend aan de ‘echte Amerikanen’. Conventionele politici, zoals Hillary Clinton en Angela Merkel, zijn dat volk ‘vergeten’ en behoren automatisch tot de elite. Trump, zelf steenrijk, probeert zich zo veel mogelijk van die elite te distantiëren met proleterig gedrag en politieke incorrectheid, zoals het niet tekenen van de G7-slotverklaring twee weken terug. Begin mei brachten twee Amerikaanse denktanks, het rechtse American Enterprise Institute en het links-liberale Center for American Progress,een gezamenlijk rapport uit over de overeenkomsten tussen het Amerikaanse en Europese populisme. ‘In het hart van het uitsluitende, autoritaire, populistische narratief zit het onderscheid tussen een corrupte elite en degenen die behoren tot de relevante groep van goede, gewone mensen. Het onderscheid is niet noodzakelijk etnisch of raciaal, maar het is dat vaak wel.’

Dus is het belangrijkste verbindende trans-Atlantische thema immigratie. Trumps woorden van dinsdag (‘de VS zullen geen migrantenkamp worden’) waren een echo van een uitspraak van de Italiaanse populistische minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (‘Italië gaat niet Europa’s vluchtelingenkamp worden’).

Het opmerkelijke is dat deze op uitsluiting gebaseerde volksbewegingen, vaak met etnische of nationalistische kanten, elkaar wereldwijd hebben gevonden. De loyaliteit van Nederlandse Wilders- of Baudet-fans aan Trump is groter dan die aan veel Nederlandse instituten, en zeker dan die aan Europa. Op sociale media trekken de nationalistische bubbels naar elkaar toe, en worden bij elkaar gehouden door een politiek-incorrect narratief dat groter is dan een nationaal verhaal.

zulke vrienden

Met zijn steun aan de ‘opstandelingen’ doet Trump exact het omgekeerde van wat de Amerikanen de decennia na de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan. In plaats van Europa sterker te maken, probeert hij Europa te verzwakken. Of het een plan is of niet, feit is dat in Trumps wereldbeeld een zwakkere speler vanzelf tot een sterkere moet leiden (zero-sum). Daarmee bevindt hij zich op een logische lijn met de Russische president Vladimir Putin. ‘Wie heeft er met zulke vrienden nog vijanden nodig?’, zei EU-voorzitter Donald Tusk dan ook.

Dalibor Rohac van het American Enterprise Institute, een van de auteurs van het populismerapport, sluit zich daarbij aan. ‘Europa moet minder tijd besteden aan zich zorgen maken over Trumps gedachteproces en meer aan de voorbereiding op het komende tijdperk, zonder de beschermende Amerikaanse paraplu. Europa zal meedogenlozer moeten worden om zijn eigen belangen te verdedigen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.