Direct naar artikelinhoud
rode duivels

Het geheime wapen van de Rode Duivels: kapper Michel Sfaxi

Dries Mertens viert zijn goal tegen Panama.Beeld Photo News

Vergeet de sjaal van Leekens en het hemd van Wilmots. De echte talisman van de Rode Duivels is al jaren een kapper. En het is dan nog een Tunesiër ook. Een babbel met Michel Sfaxi.

Augustus 2012, de Rode Duivels zitten met een probleem. Eden Hazard voelt zich niet goed in zijn vel. Zijn kapsel is een drama. De kersverse Chelsea-speler is op dat moment nog maar pas naar Londen verhuisd en spreekt geen woord Engels. Naar een kapper gaan in Engeland durft hij niet. Hij ziet maar één oplossing, wanneer hij zich in België bij de selectie meldt: Serge Borlée, op dat moment veiligheidsagent en 'fixer' van de Duivels, moet een coiffeur regelen. Het blijkt buiten Marc Wilmots gerekend. De bondscoach steigert: "T'es fou ou quoi? Pas de question!" Enkele uren later, tijdens het avondeten, moet Wilmots zijn mening herzien. "Zie hem daar zitten, met zijn tignasse", knikt hij richting Hazard. "Niet om aan te zien. Laat die kapper maar komen." Enkele dagen later winnen de Duivels in Brussel met 4-2 van Nederland. Een knalprestatie, de kapper mag nooit meer weg.

Michel Sfaxi.Beeld BELGA

Zes jaar na zijn grote debuut is Michel Sfaxi nog steeds talisman en volwaardig lid van de Belgische selectie. De zaakvoerder van Michel Hair Fashion, het kapsalon in hartje Brussel waar de hele selectie van Anderlecht al twintig jaar kind aan huis is, streek gisteren neer in Moskou en blijft er tot maandag. "Als het vaderland mij roept, sta ik paraat", vertelt Michel trots. "Want er mag dan wel Tunesië op mijn paspoort staan, na al die jaren in België klopt mijn hart zwart-geel-rood." Veel heeft Michel gelukkig niet nodig om in de Moscow Country Club, het hotel van de Duivels, zijn werk te doen. "Ik zet ze gewoon op een stoel in de toiletten. Alles wat ik nodig heb, neem ik mee in mijn speciale Rode Duivels-tas. Die staat thuis altijd klaar. Ik knip ook al zes jaar met dezelfde schaar, uit bijgeloof. De spelers appreciëren dat. Met de hand op het hart: mijn Duivels hebben nog nooit een match verloren nadat ik hen heb geknipt."

'Dries Mertens is heel kieskeurig. Soms tekent hij vooraf zijn kapsel uit, tot in de details'
Michel Sfaxi, kapper Rode Duivels

Blessures

Toch zijn er ook een aantal basisregels waaraan zelfs de talisman van de selectie zich moet houden. "De jongens met Afrikaanse roots mag ik met geen vinger aanraken", stelt Michel bloedserieus. "Zij hebben hun eigen kapper, HD Cuts, die de verplaatsing maakt vanuit Londen. Begrijpelijk, want hun haar vraagt een specifieke verzorging. Iemand als Dries Mertens is dan weer heel kieskeurig. Na al die jaren bij Napoli is dat een halve Italiaan geworden, hij wil er altijd piekfijn uitzien. Soms tekent hij vooraf zijn kapsel uit, tot in de details. 't Is een beau gosse."

► Uit de weg, Fellaini! De Rode Duivel met het meest opvallende kapsel heet tegenwoordig Dries Mertens.Beeld Photo News

Terwijl er sowieso heel wat wordt afgelachen in zijn stoel, verwacht Michel dit weekend een extra lading leutigheid. "Ahja, ik ben Tunesiër, natuurlijk zeveren die jongens daar over", lacht hij. "Dan zeggen ze dat ik de vijand ben en zo... Terwijl ze diep vanbinnen natuurlijk maar al te goed weten dat ik voor 200 procent achter hen sta. Na twintig jaar in België, het land dat mij alle kansen gaf, ben ik heel blij dat ik iets kan terugdoen."

Intussen is Michel met zijn opdracht in Rusland al aan zijn derde grote toernooi toe, een palmares waarvan de meeste voetballers enkel kunnen dromen. "Op het WK in Brazilië en het EK in Frankrijk heb ik een grote vriendschapsband met de spelers opgebouwd. Logisch, want ik ken hen al sinds ze gamins waren. Ze zijn enorm gegroeid en ik voel aan alles dat ze hier klaar zijn om op zijn minst de finale te halen. Mijn jongens beseffen maar al te goed welke taak er op hun schouders ligt en ze nemen hun favorietenrol op dit toernooi heel serieus. Als ik daaraan mijn steentje kan bijdragen door er voor te zorgen dat ze zich om hun kapsel alvast geen zorgen moeten maken, dan zal ik in mijn opdracht geslaagd zijn. Trouwens, de meeste Duivels heb ik al beloofd dat ik de dag voor de finale terugkom, zodat ze er op 15 juli piekfijn uitzien wanneer ze de wereldbeker in de lucht steken."