Direct naar artikelinhoud
Festivals

Aftrap voor vier dagen gebrul: Graspop Metal Meeting start met 50.000 fans voor Guns N' Roses

Zanger Axl Rose en gitarist Slash sloot met Guns N' Roses de eerste festivaldag af.Beeld Stefaan Temmerman

Aan de Stenehei in het Kempense Dessel hangt het bordje uitverkocht op. Metalmuziek blijft populair - hoe oud de meeste headliners intussen ook mogen zijn - en aan deze 23ste editie werd voor het eerst zelfs een volwaardige vierde dag toegevoegd met als hoofdact Guns N' Roses.

Zowel de festivalgangers die hun tent op de camping wilden gaan opstellen als fans met een dagticket moesten gisteren door dezelfde smalle trechter. Dat zorgde ervoor dat het bij de aanvang meer dan een uur aanschuiven was om op de Stenehei te raken. "Zoiets heb ik in al die jaren nooit meegemaakt", zegt Kris (42). "Dit zou anno 2018 toch niet meer mogen." Op het terrein zelf was er weinig veranderd. Er werd genoeg ruimte voorzien om de grote massa te kunnen ontvangen. Met aan het eind twee grote hoofdpodia, waar de bekendste acts elkaar haast zonder pauze afwisselden.

De hoofdkleur was en blijft zwart, en je kon vooral veel Guns N' Roses-shirts spotten. Deze eerste festivaldag werd opgehangen aan de bekende hardrockers uit Los Angeles. Dat Graspop nu XL gaat, vonden niet alle metalfans een zegen: "Een combiticket klokt zo af op 245 euro, en het is een lange rit", zegt Mario (43). "Mijn kater zal nu ook XL zijn dit jaar. Maar voor zo'n grote naam als neem je graag een dag extra verlof", knikt kompaan Andries (44).

Over de verklaring waarom Graspop dit jaar helemaal uitverkoopt zijn de meningen diffuus. "Het ligt aan de goede line-up dit jaar", weet programmator Bob Schoenmaekers. Terwijl jongeren een andere verklaring zien: "Dit is de officiële start van onze zomervakantie", zegt de Brabantse Chloé (19), wier laatste examens net voorbij zijn. Graspop valt dit jaar een week later dan normaal. De jonge garde vindt deze vierde dag net leuk. Ze hebben lang genoeg gespaard om naar Dessel te komen.

'Dit is de officiële start van onze zomervakantie'
Chloé

Door de extra dag is er ook plek voor beloftevolle Belgische acts. Het Antwerpse Toxic Shock kon gisteren bijvoorbeeld op veel fans rekenen in de Metal Dome, terwijl Fleddy Melculy de Jupiler Stage onveilig mocht maken. Ook Dool uit Nederland toonde dat het stevig aan de deur klopte.

Rose in Kavka

The Pink Slips mochten Graspop 2018 openen, met als frontvrouw Grace McKagan, de oudste dochter van de bassist van Guns N' Roses. Woensdagavond stonden The Pink Slips trouwens al in zaal Kavka in Antwerpen voor amper dertig fans. De weinigen die daar bij waren, zagen ook papa Duff en - godbetert! - Axl Rose in het publiek staan. De twee rocksterren kwamen even een kijkje nemen. Just two boys havin' fun.

Net als in de politiek nemen kinderen ook in de metal graag het beroep van hun ouders over. En schrik van dat grote hoofdpodium had de jonge Rose McKagan niet. Ze stormde van bij aanvang richting publiek, greep zichzelf in het kruis, trapte karategewijs een gat in de lucht, en kroop krols op handen en voeten rond. Bijster origineel kon je The Pink Slips niet noemen. Ze kruisten vocalen à la Blondie met roffelende drums, hoge toetsen en een brommende gitaar. Maar Rose McKagan meende het écht wel. Ze liet sirenes loeien, smeerde haar rode lipstick uit en stak een boze middenvinger op. Songtitels als 'Femme Fatale' en 'Are You Ready?' waren duidelijk niet lukraak gekozen.

The Pink Slips zijn trouwens niet de enige band van de 'tweede generatie'. Vandaag staat met The Raven Age ook de zoon van Iron Maiden-opperbaas Steve Harris in de Metal Dome. Niet toevallig op dezelfde dag als zijn bassende vader er als hoofdact is geprogrammeerd.

Trouwens, wie meent dat metalmuziek alleen voor en door mannen is, werd gisteren alvast staalhard tegengesproken. Want na Rose McKagan stond Doro Pesch (54) op het hoofdpodium, de Duitse metalqueen. En ook Dool beschikte over een jonge vrouwelijke brulboei.

Het weer op de wei was wisselvallig, zoals sommige kleinere acts op de affiche. Het was vooral genieten van veel luide gitaren en brullende zangers, en dat samen met 50.000 gelijkgestemden. Wie beweerde daar alweer dat gitaren passé zijn?