© hbvl

Pastoor Kuringen fotoshopt kerkhaan weg en fopt zo halve parochie

Pastoor Jan Philippe heeft van de storm vorige week handig gebruikgemaakt om zijn parochie op stelten te zetten. Hij fotoshopte de haan van een foto van de kerk, en dat lokte op sociale media heel wat reacties uit. Maar vermits een priester niet mag liegen, moest Philippe wel aan de biecht: “Ik wilde het gouden jubileum van Sint-Jansheide in de kijker zetten. Ook in 1969 werd de haan immers, om al even ludieke redenen, gestolen.”

“Toch geslaagd”, geniet pastoor Jan Philippe wanneer we hem contacteren. Hij slaagde er dan ook in heel wat Kuringenaren om de tuin te leiden. Sommigen van hen gingen zelfs actief op zoek naar de haan in het Prinsenhof, het parkje aan het oud gemeentehuis vlakbij de kerk. “Die mensen hadden beter even omhoog gekeken, want de haan zat waar hij altijd zit: boven op de kerktoren. Ik heb me gewoon even beziggehouden met fotoshop en daar zijn blijkbaar nogal wat mensen ingetuind. Missie geslaagd dus.”

Vijftig jaar

Voor de meeste parochianen was de wind de grote boosdoener, anderen wezen koperdieven met de vinger. “Maar niks van dat alles dus. Ik wilde gewoon aandacht vragen voor de viering van 50 jaar kerkwijding van het naburige Sint Jansheide”, zegt de pastoor.

Ooit verdween de haan nochtans echt van de toren. “We hebben de verdwijning van de windhaan terug opgerakeld omdat de haan in 1969, in aanloop naar de parochiale feesten in Kuringen-centrum, echt gejat werd. In het midden van de nacht werd de windhaan toen door een aantal Kuringenaren van de toren geplukt om aandacht te vragen voor de uitbouw van onder meer een speeltuin en enkele andere faciliteiten in de buurt. Kuringen was toen nog een aparte gemeente met zo’n zevenduizend inwoners. Meteen werd een omroepwagen in het dorp rondgestuurd om de daders aan te zetten zich kenbaar te maken. En dat gebeurde ook, al bleef de haan tot op de dag van die parochiale feesten veilig in een houten kist opgeborgen.”

Dankviering op 27 januari om 17.30 uur, met aansluitend receptie en opening fototentoonstelling. Die expo is ook op zondag 28 januari nog te bezoeken tussen 14 en 17 uur.